Laikinasis Talibano teisingumo ministras paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad islamistai planuoja įvesti konstituciją, kuri galiojo per trumpą Afganistano demokratijos aukso amžių, tačiau tik trumpam ir su pataisomis.

„Islamo Emyratas laikinai priims buvusio karaliaus Mohammado Zahiro Šacho laikų konstituciją“, – sakė Mawlavis Abdul Hakimas Sharaee.

Tačiau tos teksto dalys, kurios bus pripažintos prieštaraujančiomis šariato teisei ir Islamo Emyrato principams, bus atmestos, pridūrė jis.

Beveik prieš šešis dešimtmečius, prieš pasaulio supervalstybėms pradedant invazijas į šalį, Afganistane karaliaus Mohammado Zahiro Šacho valdymo laikotarpiu trumpai gyvavo konstitucinė monarchija.

Karalius ratifikavo konstituciją praėjus metams nuo atėjimo į valdžią 1963 metais ir įvedė beveik dešimtmetį trukusią parlamentinę demokratiją, kol 1973 metais buvo nuverstas.

1964 metų konstitucija, kuri pirmą kartą suteikė moterims teisę balsuoti ir atvėrė joms galimybes aktyviau dalyvauti politikoje, atrodo nepatogi Talibano griežtų pažiūrų atžvilgiu.

Rugpjūčio viduryje į valdžią atėjusi grupuotė pažadėjo laikytis švelnesnio ir įtraukesnio požiūrio nei 1996–2001 metais, kai moterys buvo išstumtos iš viešojo gyvenimo, įskaitant darbą ir švietimą.

Tačiau kai šį mėnesį jie pristatė savo laikinąją vyriausybę, visi aukščiausi postai atiteko griežtosios linijos šalininkams, o moterų joje nėra.

Po sovietų okupacijos devintajame dešimtmetyje, paskui po pilietinio karo ir žiauraus pirmojo Talibano valdymo 1996–2001 metais, vėliau Afganistanas, jau prasidėjus JAV vadovaujamai invazijai, vėl priėmė konstituciją.

Tačiau šalis nusprendė neatkurti senosios monarchijos, o 2004 metais patvirtino naują tekstą, kuriame numatyta prezidento institucija ir įtvirtintos lygios moterų teisės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)