Spaudos konferencijoje Z. Mujahidas aiškino, kad oro uoste esančios minios turėtų sugrįžti namo, o šių žmonių saugumas esą bus užtikrintas.

Z. Mujahidas sakė, jog Jungtinės Valstijos ir toliau kviečia žmones vykti į oro uostą ir lipti į lėktuvus.

„Mes prašome amerikiečių neraginti afganų išvykti... Mums reikia jų talentų“, – kalbėjo atstovas spaudai.

Jis pridūrė, esą dabar jau vėl dirba Afganistano žiniasklaida, taip pat ligoninės, mokyklos, universitetai ir vietos valdžios institucijos.

Jungtinės Valstijos buvo raginamos pratęsti galutinį pasitraukimo terminą, kuris numatytas rugpjūčio 31 d., tačiau panašu, kad bet kokiam sprendimui prireiks Talibano patvirtinimo.

Antradienį Z. Mujahidas teigė, jog dėl tokio pratęsimo susitarta nebuvo.

Jis aiškino, kad Talibanas „nenusiteikęs“ leisti afganams išvykti, ir reikalavo, jog vios evakuacijos būtų užbaigtos iki galutinio termino.

„Rugpjūčio 31 d. yra galutinė data, o išvykimas po jos prieštaraus susitarimui. Visi žmonės turi būti išgabenti iki šios datos. Po jos mes to neleisime, mūsų šalyje tai nebebus leidžiama – mes laikysimės kitokios pozicijos“, – sakė jis.

Z. Mujahidas aiškino, kad jų „tikslas yra atstatyti šalį“.

„Šiuo metu, kol bus užtikrintas saugumas, prašome moterų pasilikti namuose“, – sakė Talibano atstovas spaudai.

Jis teigė, kad Talibano kovotojai kol kas nėra apmokyti „tinkamai elgtis su moterimis“, bet pridūrė, jog moterys galės ir toliau dirbti, kai šalyje „bus visiškai saugu“.

Kalbėdamas apie Pandžšyro slėnio regioną, kurį kontroliuoja pasipriešinimo pajėgos, Z. Mujahidas sakė esą Talibanas norėtų, jog ši situacija būtų išspręsta pasitelkiant dialogą.

Talibanas Kabule liepė nugriauti apsaugines betono sienas

Kabulo gyventojai ir pareigūnai, gavę nurodymą iš Talibano, pradėjo ardyti miesto betonines sienas, tarnavusias kaip apsauga nuo sprogimų, liudija antradienį socialiniuose tinkluose paskelbtos nuotraukos ir vaizdo įrašai.

Pilkos betoninės sienos, dažnai 3 metrų aukščio ir pusės metro storio, buvo statomos visame mieste, siekiant sumažinti automobilinių bombų ir kitų dažnai mieste pasitaikančių sprogimų padarinius.

Zabihullah Mujahidas

Jos tapo prastos saugumo situacijos Kabule, turinčiame daugiau nei 4 mln. gyventojų, simboliu.

Dauguma apsauginių sienų yra rajone, supančiame vyriausybės įstaigas, ministerijas, užsienio ambasadas.

Sekmadienį Talibanas per miesto administracijos puslapį „Facebook“ tinkle paragino gyventojus per savaitę pašalinti apsaugines sienas aplink privačius būstus.

Gyventojai, neturintys galimybės atsikratyti nuolaužų, gali susisiekti su miesto administracija, kuri jiems suteiks vietą sąvartyne, rašoma pranešime.

Kai kurios apsauginės sienos dar tarnavo kaip skelbimų apie įvairias paslaugas erdvė, kitos buvo padengtos vietinių gyventojų piešiniais, kuriuose netiesiogiai vaizduojama naujausia šalies konfliktų istorija.

O kai kur galima pamatyti žymių moterų ir vyrų – žurnalistų, karių ir sikhų mažumos atstovų – žuvusių per kovas su Talibanu ir „Islamo valstybės“ grupuote, atvaizdus.

Spauda: CŽA vadovas Kabule slapta susitiko su Talibanu

CŽA vadovas Williamas Burnsas surengė slaptą susitikimą Kabule su vienu iš Talibano įkūrėjų mula Abdul Ghani Baradaru, antradienį pranešė laikraštis „The Washington Post“.

Pirmadienį įvykęs susitikimas – jei informacija bus patvirtinta – yra šio islamistų judėjimo ir JAV prezidento Joe Bideo administracijos aukščiausio lygio susitikimas po talibų sugrįžimo į valdžią. Jis surengtas vis labiau skubant iš Talibano kontroliuojamo Afganistano evakuoti tūkstančius žmonių.

W. Burnsas yra tarp labiausiai patyrusių J. Bideno diplomatų, o A. G. Baradaras, vadovavęs Talibano politiniam biurui Katare, yra vienas svarbiausių valdžią Kabule užgrobusio režimo lyderių.

CŽA atstovas naujienų agentūrai AFP tokio susitikimo fakto nepatvirtino ir sakė, kad agentūra „niekada neaptarinėja direktoriaus kelionių“.

„The Washington Post“, kuris citavo susitikime dalyvavusius anoniminius JAV šaltinius, nenurodė, apie ką diskutavo vienas Talibano įkūrėjų ir CŽA bosas.

Tačiau laikraštis rašė, kad tikriausiai kalbėta apie termino Jungtinėms Valstijoms užbaigti žmonių evakuaciją iš Kabulo nukėlimą. Afganistano sostinės oro uoste vis dar renkasi tūkstančiai afganistaniečių, bijančių islamistų sugrįžimo ir norinčių išvykti iš šalies.

J. Bidenas nurodė iki rugpjūčio 31-osios užbaigti chaotišką evakuacijos operaciją, organizuotą tūkstančių laikinai dislokuotų karių. Vis tik jis neatmetė galimybės, kad prireikus šis galutinis terminas galėtų būti pratęstas.

Tačiau Talibano atstovas pirmadienį įspėjo, kad griežtosios linijos islamistų grupuotė nesutiks su jokiu pratęsimu. Jis šį klausimą pavadino „raudonąja linija“, o bet kokį potencialų delsimą – „okupacijos pratęsimu“.

„Galima sakyti, tai yra raudona linija, – televizijai „Sky News“ sakė Talibano atstovas Suhailas Shaheenas. – Jei JAV ar JK norėtų papildomo laiko evakuacijai tęsti, atsakymas yra „ne“. Antraip bus pasekmių.“

Kelios Vakarų valstybės įspėjo, jog per tokį trumpą terminą nebus įmanoma evakuoti visų norinčiųjų.

Antradienį evakuacija iš Afganistano turi būti įvertinta per virtualų Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)