„Šiandien išsiunčiau kvietimo laišką ministrui pirmininkui Ulfui Kristerssonui atvykti į Vengriją derėtis dėl Švedijos stojimo į NATO“, – socialiniame tinkle X parašė V. Orbanas.

Tikimasi, kad šią savaitę Turkijos parlamentas balsuos už Švedijos siekį prisijungti prie Vakarų gynybos Aljanso. Turkijai ratifikavus jos prašymą, Vengrija liktų paskutinė narystei nepritarusi šalis. Budapeštas ne kartą smerkė Stokholmą dėl „atvirai priešiško požiūrio“, kaltino Švedijos atstovus „ne kartą siekus kritikuoti Vengriją“ teisinės valstybės klausimais.

U. Kristerssono biuras iš karto neatsakė į AFP prašymą pakomentuoti V. Orbano kvietimą. Praėjusią savaitę Vengrija kritikavo Švediją, kad ji nesiėmė jokių veiksmų dvišaliams santykiams sustiprinti.

V. Orbano štabo viršininkas Gergely Gulyasas ketvirtadienį pasiūlė Švedijos vyriausybei „susisiekti, pasiteirauti, dėl ko būgštauja Vengrijos parlamentas ir ką ji dėl to galėtų padaryti“.

Tobiasas Billstromas

Švedijos ministras teigia, kad nėra „jokios priežasties derėtis“ su Vengrija dėl stojimo į NATO


Švedijos užsienio reikalų ministras Tobiasas Billstromas antradienį pareiškė, kad nėra „jokios priežasties derėtis“ su Vengrija dėl Stokholmo paraiškos prisijungti prie NATO ratifikavimo, prieš tai Vengrijos premjerui Viktorui Orbanui pakvietus savo kolegą iš Švedijos atvykti pokalbių.

„Šiuo metu nematau jokios priežasties derėtis“, – žurnalistams sakė T. Billstromas.

Jis pažymėjo, kad Vengrija, skirtingai nei Švedijos paraiškos taip pat dar neratifikavusi Turkija, nepateikė jokių sąlygų, kai Švedija buvo pakviesta prisijungti prie NATO 2022 m. Madride vykusiame Aljanso viršūnių susitikime.

Opozicija spaudžia Vengrijos vyriausybę suplanuoti balsavimą parlamente. Vengrijos socialistų partija antradienį prašė V. Orbano „baigti šią kvailą, žalingą ir nereikalingą šaradą“.

Vengrija ne kartą tvirtino palaikanti Švedijos paraišką įstoti į NATO, bet vilkina surengti balsavimą parlamente ir ją ratifikuoti. Rugsėjį V. Orbanas pareiškė parlamentui, kad Švedijos paraiškos ratifikavimas nėra „skubus“, ir reikalavo Šiaurės šalies „pagarbos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)