„Vykstant specialiajai karinei operacijai tapo aišku, kad daug ko trūksta“, – Kremliuje susitikęs su karą nušviečiančiais tinklaraštininkais pripažino V. Putinas. Rusijoje uždrausta karą Ukrainoje vadinti karu, jis vadinamas „specialiąja karine operacija“ .

„Didelio tikslumo amunicija, ryšių įranga, bepiločiai orlaiviai ir t. t. <...> Mes jų turime, bet, deja, nepakankamai“, – vardijo V. Putinas.

V. Putinas tikino, neva Ukraina patiria didžiulių nuostolių, pradėjusi atsakomąjį puolimą prieš Rusijos pozicijas Ukrainoje. V. Putino teigimu, puolimas nukreiptas į kelis fronto sektorius.

„Jų nuostoliai artėja prie tokio lygio, kurį būtų galima apibūdinti kaip katastrofišką“, – tikino jis per susitikimą su konfliktą nušviečiančiais Rusijos žurnalistais.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad Maskva galėjo kur kas geriau pasirengti su Ukraina besiribojančiuose pietiniuose šalies regionuose per sieną iš Ukrainos teritorijos rengiamoms atakoms.

„Žinoma, čia nieko gera“, – sakė jis, turėdamas omenyje pastarojo meto išpuolius Rusijos pietiniame Belgorodo regione, ir pridūrė, kad „iš principo buvo galima numanyti, jog priešas taip ir elgsis, todėl buvo galima pasirengti geriau“.

„Žinoma, turime sustiprinti sieną“, – sakė V. Putinas.

Kaip pastebi JAV Karo studijų instituto (ISW) analitikai, susitikime daugiausia dalyvavo „karo korespondentai“, glaudžiai susiję su Rusijos valstybine televizijos bei radijo transliavimo bendrove (VGTRK) ir kitomis valstybinėmis žiniasklaidos priemonėmis, o tie tinklaraštininkai, kurie V. Putino karines operacijas vertina kritiškiau, į susitikimą nebuvo pakviesti.

Putino susitikimas su karo tinklaraštininkais

Anot analitikų, savo pareiškimuose apie Ukrainos kontrpuolimo eigą V. Putinas leido suprasti, kad Rusija tikisi pergyventi ir išlaukti laikotarpį, kol Vakarai teikia karinę paramą Ukrainai.

Tikėtina, kad V. Putinas bando „sistemingai išpūsti ir iškraipyti“ duomenis apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nuostolius, susijusius su vakarietiška karine technika, kad Ukrainos kontrpuolimą pavaizduotų kaip nesėkmingą ir priverstų Vakarus pakeisti savo nuomonę dėl tolesnės paramos Ukrainai, teigia ekspertai.

ISW taip pat atkreipė dėmesį, kad V. Putinas bandė sušvelninti Rusijos informacinėje erdvėje plačiai paplitusį nepasitenkinimą dėl Rusijos savanorių korpuso ir „Rusijos laisvės“ legiono reidų Rusijos Belgorodo srityje bei bepiločių orlaivių smūgių visoje Rusijos teritorijoje, taip pat bendrą susirūpinimą dėl sienų saugumo. V. Putinas pareiškė, kad Rusijos vadovybė svarsto galimybę Ukrainoje įvesti „sanitarinę zoną“ (nepaaiškindamas, ką turi galvoje), kad proukrainietiškos pajėgos negalėtų prasmukti į Rusijos teritoriją, tačiau pažymėjo, jog kol kas padėtis yra stebima.

V. Putino komentarai, analitikų vertinimu, rodo, kad Kremlius neketina reaguoti į tarpvalstybinius reidus ir toliau stengsis išsaugoti pajėgas kovoms Ukrainoje, nors Rusijoje ir auga nepasitenkinimas šiais išpuoliais.


ISW mano, kad V. Putinas tikriausiai pasirinko viešo bendravimo su prokremliškais „karo korespondentais“ formatą, kad dar labiau pritrauktų šią bendruomenę ir taip praplėstų savo įtaką tarp Rusijos ultranacionalistų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją