„Mes visi norime, kad šis karas baigtųsi. Tačiau, kad taika būtų ilgalaikė, ji turi būti teisinga, – sakė jis Vokietijos laikraščiui „Welt am Sonntag“. – Taika negali reikšti konflikto įšaldymo ir pritarimo Rusijos diktuojamam susitarimui. Tik Ukraina gali nustatyti sąlygas, kurios yra priimtinos“.

J. Stoltenbergas šiame kontekste pažymėjo, kad kariniai laimėjimai karo lauke sustiprins Ukrainos derybines pozicijas: „Kuo daugiau okupuotų teritorijų Ukraina išvaduos, tuo geresnes kortas ji turės prie derybų stalo, kad pasiektų teisingą ir ilgalaikę taiką“.

Kalbėdamas apie Ukrainos siekį tapto NATO nare, J. Stoltenbergas pažymėjo: „Ukrainos ateitis yra NATO, tačiau prioritetas dabar yra, kad Ukraina apgintų suverenumą ir nepriklausomybę – priešingu atveju nėra galimybės diskutuoti apie narystę“. Jis pridūrė: „Turime užtikrinti, jog pasibaigus šiam karui turėtume patikimų susitarimų dėl Ukrainos saugumo, kad Rusija negalėtų iš naujo apsiginkluoti ir vėl pulti ir kad Rusijos agresijos ciklas būtų nutrauktas“.

J. Stoltenbergas pareiškė, kad Aljansas liepą Vilniuje vyksiančiame viršūnių susitikime priims kelerių metų paramos paketą, kuris padės priartinti Ukrainą prie NATO standartų. Be to, bus stiprinami politiniai ryšiai. „Tai priartins Ukrainą prie NATO“, – pažymėjo J. Stoltenbergas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją