Slovėnija praėjusį mėnesį netikėtai atsidūrė Balkanų maršruto trasoje, kuria tūkstančiai migrantų traukia į šiaurines Europos šalis, Vengrijai uždarius savo sienas su Kroatija ir Serbija.

Nuo spalio vidurio daugiau negu 170 tūkst. atvykėlių kirto šią nedidelės Europos Sąjungos šalies, turinčios apie du milijonus gyventojų, teritoriją. Beveik visi, išskyrus saujelę, keliauja į Austrija ir toliau iš jos.

Ministras pirmininkas Miro Ceraras antradienį paskelbė, kad Liubliana planuoja statyti „kliūtis“ savo pasienyje su Kroatija, prie išorinės Šengeno zonos sienos.

„Šios kliūtys, taip pat ir užtvaros, jeigu jų prireiks, yra reikalingos tam, kad nukreiptų migrantus į sienos perėjas. Mes neuždarome savo sienų“, – kalbėjo jis per spaudos konferenciją.

Naujienų agentūros AFP korespondentas prie Gibino sienos perėjos šiaurės rytų Slovėnijoje pranešė, kad kariai tveria maždaug žmogaus pečius siekiančio aukščio spygliuotą tvorą, kurios per valandą nutiesia maždaug 100 metrų.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, kariai taip pat stato spygliuotą užtvarą palei Obrežjės upę pietinėje Slovėnijos dalyje, kitoje sienos pusėje nuo Zagrebo, ir planuoja dar vieną užtvarą trečioje vietoje.

M.Ceraras sakė, kad šiomis priemonėmis siekiama išvengti „humanitarinės katastrofos“ dėl netikėtai išaugusio migrantų srauto po neseniai stebėto jo atoslūgio.

Jis taip pat pareiškė, kad Austrija – kita migrantų kelyje esanti šalis – planuoja riboti atvykėlių skaičių iki 6 tūkst. per dieną, dėl to daugiau jų liktų Slovėnijoje.

Austrija šiemet tikisi sulaukti rekordinio skaičiaus – 95 tūkst. – prieglobsčio prašymų, trečiadienį pranešė vienas pareigūnas, nors austrų vyriausybė kol kas nepranešė ribosianti atvykstančių migrantų skaičių.

Tačiau susiskaldžiusi koalicinė vyriausybė svarsto galimybę prie sienos su Slovėnija imtis pranašių priemonių, dėl kurių sprendimas turėtų būti priimtas penktadienį, sakė pareigūnas trečiadienį.

Kroatijos vidaus reikalų ministras Ranko Ostojičius trečiadienį Slovėnijos statomą užtvarą pavadino „nebūtinu pinigų švaistymu“.

„Jokia viela nesustabdys migrantų jų kelyje (į trokštamą kelionės tikslą)... Būtų buvę geriau statyti priėmimo centrus, laikinas prieglaudas, kaip tai padarė Kroatija“, – sakė R.Ostojičius, kurį citavo valstybinė televizija HRT.

Europos lyderiai turi susitikti su savo Afrikos kolegomis Maltoje aptarti migrantų krizės, kuri sukėlė nesutarimų tarp Bendrijos valstybių ir sustiprino visuomenės paramą populistinėms partijoms.

Premjeras Miras Ceraras antradienį pranešė, kad šalies siena ir toliau liks atidaryta, tačiau tvora padės suvaldyti žmonių antplūdį. Pasak jo, šalis neturi tiek išteklių, kad galėtų per žiemą priglausti didelius kiekius migrantų, jei Austrija nuspręstų uždaryti savo sieną.

175 policininkai iš Europos Sąjungos šalių buvo dislokuoti Slovėnijoje, kad padėtų vietos pajėgoms susitvarkyti su pabėgėlių srautu. Tikimasi, kad dar 100 atvyks per ateinančias dvi savaites.