Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles’is Michelis sekmadienį netikėtai paskelbė, kad pirma laiko atsistatydins, jog galėtų dalyvauti birželį vyksiančiuose Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Kadangi Vengrija nuo liepos rotacijos principu šešis mėnesius pirmininkaus ES, pagal dabartines bloko taisykles V. Orbanas galėtų eiti laikinojo vadovo pareigas, jei narėms nepavyks susitarti dėl Ch. Michelio įpėdinio.

„Visiems balsams, kurie svarsto, ar ministras pirmininkas Viktoras Orbanas galėtų eiti laikinojo Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigas, jei Europos Vadovų Tarybos pirmininkas taptų Europos Parlamento nariu: išlaikykime strateginę rimtį“, – socialiniame tinkle „X“ parašė Vengrijos vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacs.

Vengrijos lyderis yra sakęs, kad praktikuoti „strateginę rimtį“ reiškia „kalbėti nedaug“ ir tai daryti „preciziškai ir atsakingai“.

V. Orbanas, kuris jau riejasi su Briuseliu dėl įšaldytų ES lėšų ir yra laikomas Maskvai artimiausiu ES lyderiu, užblokavo naują paramos paketą Ukrainai.

Kalbėdamas apie V. Orbano laikino vadovavimo EVT galimybę, Ch. Michelis pažymėjo, kad dabartinės procedūros gali būti „pakeistos paprasta balsų dauguma“. „Yra daugybė įrankių, jei būtų politinės valios išvengti Viktoro Orbano“, – sekmadienį pareiškė belgų politikas, gindamas savo sprendimą pasitraukti pirma laiko.

48-erių buvęs Belgijos premjeras EVT pirmininku dirba nuo 2019 m.

Ch. Michelis sakė, kad vadovaus EVT tol, kol bus prisaikdintas EP deputatu, o tai įvyktų liepos 16 d.

Vengrija pirmininkavimą ES perims liepos 1 d.