Izraelio kariuomenė nurodė, kad šie antskrydžiai buvo atsakomoji ataka po incidento, kai šalia vienos iš jos bazių okupuotose Golano Aukštumose buvo rasta sprogstamųjų įtaisų.

Antskrydžiai buvo surengti likus kelioms valandoms iki JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo atvykimo į Izraelį derybų dėl virtinės klausimų, įskaitant Iraną. Tai tikriausiai bus paskutinis valstybės sekretoriaus vizitas vienoje artimiausių Amerikos sąjungininkių iki prezidento Donaldo Trumpo kadencijos pabaigos.

Kariškių pranešime rašoma, kad naikintuvai praeitą naktį smogė „kariniams taikiniams, priklausantiems Irano Kudso [Jeruzalės] pajėgoms ir Sirijos ginkluotosioms pajėgoms“. Irano Revoliucinės gvardijos elitinės Kudso (Jeruzalės) pajėgos yra atsakingoms už Teherano operacijas užsienyje.

Tarp taikinių buvo „sandėlių, vadaviečių ir karinių kompleksų“, taip pat „Sirijos raketų „žemė–oras“ baterijų“, nurodė izraeliečiai.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pranešė, kad per antskrydžius trys sirų kariai žuvo ir dar vienas buvo sužeistas.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad per antskrydžius žuvo dešimt žmonių.

SOHR duomenimis, tarp nukautų užsieniečių yra penki kovotojai, „veikiausiai iraniečiai iš Kudso [Jeruzalės] pajėgų“, taip pat du proiranietiškų pajėgų kovotojai, kurių tautybė kol kas nežinoma.

Nuo pilietinio karo Sirijoje pradžios 2011 metais Izraelis surengė šimtus aviacijos ir raketų smūgių kaimyninėje šalyje. Tokių atakų taikiniai paprastai būdavo Irano ir Libano šiitų sukarinto judėjimo „Hizbollah“ pajėgos, taip pat vyriausybės pajėgos.

Žydų valstybė retai prisiima atsakomybę už konkrečius smūgius, bet kartais apie juos praneša, kai reaguojama, anot Izraelio, į agresiją prieš šalies teritoriją.

Antradienį Izraelio kariškiai pranešė radę savadarbių sprogstamųjų įtaisų savo teritorijoje prie vienos sienos su Sirija perėjos.

Izraelis ir Sirija formaliai tebekariauja. Abiejų šalių siena eina per ginčijamas Golano Aukštumas, žydų valstybės okupuotas per 1967 metų Šešių dienų karą.

Izraelio kariškių pranešime sakoma, kad minėti sprogstamieji įtaisai „buvo padėti sirų būrio, vadovaujamo iraniečių pajėgų“.

Iranas buvo svarbus Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo sąjungininkas per pilietinį karą, nusinešusį daugiau kaip 380 tūkst. žmonių gyvybių ir prasidėjusį nuo vyriausybės mėginimo šiurkščiai nuslopinti prieš ją nukreiptus protestus.

Izraelio kariuomenė pareiškė „laikanti Sirijos režimą atsakingą už visus veiksmus, kylančius iš jos teritorijos, ir prireikus toliau imsis veiksmų prieš Irano įsitvirtinimą Sirijoje“.