Knygoje pasakojama, kaip Shin Dong-hyuk buvo žiauriai kankinamas, o jo giminaičiai jo paties akivaizdoje buvo nužudyti, praneša BBC. Šeštadienį knygos autorius žurnalistams pasakojo, kad visi pagrindiniai knygos elementai yra teisingi, tačiau kai kurios detalės, tokios kaip įvykių laikas ir data buvo netikslios.

„Žvelgiant iš žmogaus teisių perspektyvos, jis tikrai buvo žiauriai kankinamas, tačiau kai kurie įvykiai klostėsi ne tokia eilės tvarka, kaip aprašyta knygoje“, – sakė knygos autorius Blaine'as Hardenas.

Kūrinio herojus Shin Dong-hyuk gimė Šiaurės Korėjos darbo stovykloje, jis teigė, kad ten praleido 23 savo gyvenimo metus ir būdamas lageryje nuolat jautė alkį, buvo kankinamas ir matė, kaip buvo nužudyta jo motina ir brolis.

Knygos autorius B. Hardenas aprašė Shin Dong-hyuk patirtį darbo stovykloje ir pavadino ją „Escape from camp 14“, kūrinys pateko į geriausiai parduodamų sąrašą ir buvo išverstas į 27 kalbas.

B. Hardenas sakė, kad išgirdęs, kaip Shin Dong-hyuk apie savo patirtį pasakoja draugams, jis suprato, kad knygoje yra netikslumų ir iškart juos aptarė su kūrinio herojumi ir išsiaiškino tiesą.

Vienas iš knygos netikslumų – vieta, kurioje buvo nužudyti pabėgėlio motina ir brolis. Knygoje jis teigė, kad jie buvo nužudyti belaisvių stovykloje numeris 14, tačiau dabar Shin Dong-hyuk teigė, kad jo artimieji buvo nužudyti kitoje stovykloje, kuri pažymėta numeriu 18.

Iš pradžių Shin Dong-hyuk teigė, kad už planuotą bandymą pabėgti, kai jam buvo 13 metų, jis nubaustas ir žiauriai kankintas, tačiau dabar Šiaurės Korėjos pabėgėlis tvirtina, kad kai tai nutiko jam buvo ne 13, bet 20 metų.

Sekmadienį savo socialinio tinklo paskyroje Shin Dong-hyuk parašė, kad jis „labai gailisi“. Jis teigė, kad norėjo „pasislėpti ir paslėpti“ savo skaudžią praeitį.

„Mes įtikiname save, kad nėra būtina atskleisti kiekvieną smulkmeną ir kad tai nėra svarbu, jeigu kažkokia nedidelė detalė nebus atskleista iki galo“, – socialiniame tinkle rašė Šiaurės Korėjos darbo stovyklos pabėgėlis.

Jis taip pat pažymėjo, kad gali baigti savo kovą prieš Šiaurės Korėjos lagerius, tačiau paragino kitus žmogaus teisių šalininkus tęsti jo pradėtą darbą.

Šiaurės Korėja jau anksčiau bandė diskredituoti informaciją, kurią paskelbė knygos herojus, buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame pasirodo pabėgėlio tėvas teigiantis, kad jo sūnus niekada nebuvo darbo stovykloje.

Žmogaus teisių ekspertai sako, kad netikslumai nėra žymūs, todėl nedaro įtakos kūrinio vertei ir nesumažina kančių, kurias jam iš tiesų teko patirti Šiaurės Korėjos belaisvių stovykloje.

2013 m. Shin Dong-hyuk davė parodymus Jungtinių Tautų komisijai dėl žmogaus teisių padėties Šiaurės Korėjoje. Viešai pasisakė apie 80 Šiaurės Korėjoje nukentėjusių asmenų, taip pat buvo inicijuota 240 konfidencialių liudininkų interviu, nes dauguma nukentėjusiųjų bijojo Šiaurės Korėjos represijų prieš savo giminaičius, jeigu jie pasisakys viešai.

Jungtinių tautų komisijos išvadose teigiama, kad stovyklų belaisviai kentėjo nuo „bado, priverstinio darbo, kankinimų, mirties bausmių, išprievartavimų ir reprodukcinių teisių suvaržymų, kurie buvo taikomi kaip viena iš bausmės formų, priverstinių abortų ir kt.“

Gruodį Jungtinių tautų Saugumo taryba aptarė Šiaurės Korėjos žmogaus teisių padėtį, po to, kai Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja balsavo už Šiaurės Korėjos perdavimą Tarptautiniam baudžiamajam teismui dėl nusikaltimų žmogiškumui.