KCNA skaitmeniniame archyve naujienų yra tik nuo šių metų spalio, išskyrus kelis straipsnius apie Kim Jong Uną (Kim Čen Uną), parašytus 2012 m. rugpjūtį.

Ištrinti straipsniai apie svarbiausius šalies įvykius, taip pat ir pranešimai apie dabartinio lyderio tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) mirtį 2011 m. gruodį.

„Vien 2013 m. rugsėjį buvo 35 000 straipsnių. <...> Nebeliko 98 ar 99 proc. atraipsnių“, – teigė Šiaurės Korėjos internetinius leidinius stebintis „NK New“ analitikas Frankas Feinsteinas.

Jis pridūrė, kad dingo ir straipsnių vertimai į anglų, ispanų, kinų ir japonų kalbas. KCNA nebesimato ir „Google“ paieškos sistemose.

F. Feinsteino teigimu, nurodymas veikiausiai gautas iš aukščiau, ne iš leidinių vadovybių.

„Tai įdomu, nes tai ne šiaip vidinis KCNA valymas“, – sakė jis.

Interneto svetainė „KCNA.co.jp“ apie Šiaurės Korėją Japonijoje nepaliesta, ji matoma ir „Google“. Šis portalas yra nepriklausomas, neaišku, ar jį finansuoja Pchenjanas.

Viena Šiaurės Korėjos žiniasklaidą stebinti analitikė, nepanorėjusi skelbti pavardės, sakė buvusi šokiruota šio valymo, kuris įvyko po neseniai įvykdytos mirties bausmės Kim Jong Uno dėdei Jang Song Thaekui, kuris, manyta, buvo jo dešinioji ranka.

„Tai prideda daugiau triukšmo prie dabartinės sutrikimo kakofonijos Šiaurės Korėjoje, – teigė ji. – Esu šokiruota ekstremalių veiksmų. Akivaizdu, kad tai sprendimas buvo kruopščiai apgalvotas.“

Analitikė įžvelgia kelias priežastis, kodėl dingo naujienų archyvas. Veikiausiai „norima ištrinti Šiaurės Korėjos istoriją ir įtvirtinti Kim Jong Uną, kaip naująjį lyderį“ ar tiesiog svetainės serveryje ištrinti straipsniai apie Jang Song Thaeką.

Praėjusį penktadienį paaiškėjo, kad iš KCNA archyvo ištrinti 10 – 15 straipsnių apie Jang Song Thaeką, o iš 500 straipsnių ištrinta jo pavardė.

„Veikiausiai taip pasielgta dėl kelių priežasčių, tačiau kaip ir daugelis kitų Šiaurės Korėjos veiksmų, šis kelia dar daugiau klausimų“, – sakė analitikė.

Neaišku, ar straipsniai ištrinti laikinai, ar visam laikui. Šiaurės Korėjos portalas „Naenara“ ištrynė iš archyvo straipsnius užsienio kalba.

Na o F. Feinsteino teigimu, tai, kad Šiaurės Korėja pašalino kelias interneto svetaines iš „Google“ paieškos sistemos, yra ženklas, jog pokyčiai gali būti ilgalaikiai.