„Iki 2024 m. sausio 1 d. bus išformuotos visos valstybinės institucijos bei organizacijos ir Kalnų Karabacho (Arcacho) Respublika nustos egzistuoti“, – sakoma dekrete.

Tai padarys galą tris dešimtmečius gyvavusiai Armėnijos remiamai etninių armėnų gyvenamo Kalnų Karabacho savivaldai. Anklavas tarptautiniu mastu pripažįstamas Azerbaidžano teritorija.

Įsake sakoma, kad gyventojai turėtų „susipažinti su Azerbaidžano siūlomomis reintegracijos sąlygomis“ ir priimti „nepriklausomą ir individualų sprendimą“, ar nori pasilikti.

Separatistų lyderis S. Šachramanianas taip pat sakė, kad susitarimas su Azerbaidžanu garantuoja „laisvą, savanorišką ir netrukdomą koridorių“ visiems norintiems išvykti. Jis sakė, kad sprendimas paleisti valstybę „grindžiamas prioritetu garantuoti Artsako (taip regioną vadina armėnai) žmonių fizinį saugumą ir gyvybiškai svarbius interesus“.

Armėnija ir Azerbaidžanas dėl Kalnų Karabacho kariavo du karus, per juos žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Po žaibiško Azerbaidžano karinio puolimo praėjusią savaitę Kalnų Karabacho separatistai sudėjo ginklus, dešimtys tūkstančių etninių armėnų pabėgo iš anklavo į Armėniją.

Jerevanas: į Armėniją pabėgo daugiau nei pusė Karabacho gyventojų


Daugiau nei 65 tūkst. armėnų pabėgo iš Kalnų Karabacho į Armėniją, ketvirtadienį pranešė Jerevanas, žmonės toliau traukiasi iš separatistinio anklavo, praėjusią savaitę Azerbaidžano atkovoto per žaibišką puolimą.

Iki ketvirtadienio ryto „į Armėniją iš Kalnų Karabacho atvyko 65 036 priverstinai perkelti asmenys“, sakoma Armėnijos vyriausybės atstovės Nazeli Baghdasarian pranešime.

Iki Baku surengtos karinės operacijos Kalnų Karabache gyveno maždaug 120 tūkst. etninių armėnų. „Valstybė suteikia tinkamą būstą visiems, kurie neturi iš anksto nustatytos gyvenamosios vietos“, – pridūrė atstovė.

Sekmadienį, po keturių dienų, kai armėnų separatistų pajėgos sutiko sudėti ginklus ir išformuoti savo kariuomenę, Azerbaidžanas vėl atidarė vienintelį Kalnų Karabachą su Armėnija jungiantį kelią – Lačino koridorių, patruliuojamą vadinamųjų Rusijos taikdarių.

Armėnijos premjeras apkaltino Azerbaidžaną „etniniu valymu“ Karabache

Ketvirtadienį Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas apkaltino Azerbaidžaną vykdant „etninio valymo“ kampaniją Kalnų Karabache ir pareiškė, kad visi armėnai „artimiausiomis dienomis“ bus pabėgę iš kadaise ginčijamo separatistinio regiono.

„Armėnų išvykimas iš Kalnų Karabacho tęsiasi. Mūsų analizė rodo, kad artimiausiomis dienomis Kalnų Karabache armėnų nebebus. Tai etninio valymo veiksmas, dėl kurio jau seniai įspėjome tarptautinę bendruomenę“, - savo ministrų kabinetui sakė N. Pašinjanas.

Azerbaidžano teismas skyrė buvusiam Karabacho lyderiui kardomąjį kalinimą


Ketvirtadienį Azerbaidžano teismas sulaikė buvusį Kalnų Karabacho separatistų lyderį Rubeną Vardanianą, apkaltintą terorizmo finansavimu ir kitais nusikaltimais.

Baku teismas nusprendė, kad R. Vardanianas, nuo 2022 m. lapkričio iki šių metų vasario etninių armėnų regionui vadovavęs verslininkas, suimamas keturiems mėnesiams paskiriant kardomąjį kalinimą, pranešė Azerbaidžano valstybės saugumo tarnyba.

R. Vardanianui taip pat pareikšti kaltinimai sukūrus nelegalią ginkluotą organizaciją, rodo saugumo tarnybos pateiktas kaltinimų sąrašas. Už nusikaltimus 1968 m. gimęs R. Vardanianas gali būti nuteistas kalėti iki 14 metų.

Pagal praėjusį trečiadienį pasiektą susitarimą dėl paliaubų Azerbaidžanas sutiko leisti ginklus sudėjusiems separatistams išvykti į Armėniją, bet šaltinis Azerbaidžano vyriausybėje naujienų agentūrai AFP sakė, kad pasieniečiai ieško įtariamųjų „karo nusikaltimais“ ir jie turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Azerbaidžanas ragina etninius armėnus nesitraukti iš Kalnų Karabacho


Azerbaidžanas ketvirtadienį pareiškė norintis, kad etniniai armėnai liktų Kalnų Karabache, ten Baku surengtam puolimui sužlugdžius atsiskyrusio regiono puoselėtas nepriklausomybės ambicijas.

„Raginame armėnus gyventojus nepalikti savo namų ir tapti daugiatautės Azerbaidžano visuomenės dalimi“, – teigė Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija, kurios pastabos buvo paskelbtos po to, kai vos per kelias dienas į Armėniją persikėlė daugiau kaip pusė anklavo populiacijos.

Jerevano duomenimis, nuo sekmadienio, kai Azerbaidžanas atšaukė devynis mėnesius trukusią blokadą, į Armėniją atvyko 70 tūkst. iš 120 tūkst. Kalnų Karabacho gyventojų.

Baku pranešimas taip pat buvo paskelbtas po to, kai Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas ketvirtadienį apkaltino Azerbaidžaną regione vykdant „etninio valymo“ kampaniją.

„Nikolas Pašinianas puikiai žino, kad armėnai gyventojai palieka Karabachą savo noru, – tvirtino užsienio reikalų ministerija. – Tai yra jų asmeninis sprendimas, kuris neturi nieko bendra su priverstine migracija.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)