„Raginame valdžios institucijas išsklaidyti netikrumą dėl rinkimų kalendoriaus, kad rinkimai galėtų būti kuo greičiau surengti pagal Senegalo demokratijos taisykles“, – teigiama Paryžiaus užsienio reikalų ministerijos pareiškime, Senegalo politinei krizei gilėjant.

Prancūzija, buvusi kolonijinė galia Senegale, įsikišo tuo metu, kai opozicijos kandidatai į prezidentus paragino sekmadienio popietę surengti demonstraciją Dakare. Jie pažadėjo pradėti savo kampanijas nepaisydami oficialaus rinkimų atidėjimo.

Senegalas tradiciškai laikomas retu demokratinio stabilumo pavyzdžiu Vakarų Afrikoje, kuri pastaraisiais metais patyrė seriją perversmų, įskaitant Malį, Nigerį ir Burkina Fasą.

Tiek Vašingtonas, tiek Vakarų Afrikos šalių blokas ECOWAS išreiškė susirūpinimą ir paragino skubiai surengti naują balsavimą po šeštadienį paskelbto M. Sallo pranešimo.

Prezidentas teigė atidėjęs balsavimą, nes Konstitucinė taryba ir parlamentas nesutaria dėl pritarimo kandidatūroms.

Oponentai įtaria, kad prezidento stovykla baiminasi jo pasirinkto įpėdinio, ministro pirmininko Amadou Ba, pralaimėjimo.

Senegalas negali „įsitraukti į naują krizę“ po 2021 m. kovą ir 2023 m. birželį sudrebinusio mirtino politinio smurto, šeštadienį pareiškė M. Sallas ir paskelbė pradedąs „nacionalinį dialogą“, kad būtų sudarytos sąlygos „laisviems, skaidriems ir įtraukiems rinkimams“.

Pagal Senegalo rinkimų kodeksą apie rinkimus reikia pranešti prieš 80 dienų, – tad teoriškai naujas balsavimas gali įvykti ne anksčiau kaip balandžio pabaigoje.

M. Sallo prezidento kadencija turėtų baigtis balandžio 2 d.

Opozicija: sulaikyta buvusi Senegalo ministrė pirmininkė Aminata Toure

Buvusi Senegalo ministrė pirmininkė Aminata Toure, dabar viena iš pagrindinių opozicijos veikėjų, buvo sulaikyta sekmadienį Dakare per protestą prieš prezidento rinkimų atidėjimą, naujienų agentūrai AFP sakė opozicijos atstovas Guy Marius Sagna.

„Patvirtinu, kad žandarai suėmė Aminatą Toure“, – sakė jis. Prieš pereidama į opoziciją A. Toure buvo paskirta prezidento Macky‘io Sallo ministre pirmininke.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją