Manoma, kad įtariamasis yra kilęs iš Maroko ir gyvenantis Ispanijoje, sakė artimas šiam tyrimui šaltinis. Jis buvo žinomas Prancūzijos pareigūnams, kai apie jo ryšius su džihadistais jiems pranešė Ispanijos žvalgyba.

Pasak Ispanijos laikraščio „El Pais“, šis vyras persikėlė gyventi į Prancūziją pernai, taip pat lankėsi Sirijoje.

Ginkluotas Kalašnikovo automatu su devyniomis šovinių apkabomis ir peiliu kartonui pjauti vyras ėmė šaudyti TGV traukinyje, kai šis penktadienį vakare kirto sieną iš Belgijos į Prancūziją.

Tačiau jo išpuolį greitai nutraukė atostogaujančių jaunų amerikiečių grupė – du iš jų buvo kariai – jie puolė ir nuginklavo tą vyrą.

„Atsigręžiau ir pamačiau įžengiantį vaikiną su kalašnikovu. Mano draugai ir aš puolėm ant žemės, ir tuomet aš šuktelėjau: griebkim jį“, – pasakojo žurnalistams 22 metų Alekas Skarlatosas, Oregone gyvenantis JAV Nacionalinės gvardijos narys.

Spenceris Stone'as, tarnaujantis JAV karinėse oro pajėgose, pirmasis pasiekęs užpuoliką, kuris peiliu rėžė jam į kaklą ir ranką.

„Tuo metu pasireiškiau aš, atėmiau iš jo šautuvą, ir pradėjau daužyti jam į galvą, kol jis parkrito be sąmonės“, – sakė A.Skarlatosas, neseniai grįžęs iš tarnybos Afganistane.

Trečias amerikietis, Anthony Sadleris pridūrė, kad užpuolikas „neturėjo jokių galimybių“

„Kai tik jį pamatėm, visi atbėgom čionai. Viskas įvyko labai greitai“, – teigė A.Sadleris.

„Jis nieko nesakė. Jis tik prašė, kad atiduotume jo ginklą: „Atiduokit mano šautuvą! Atiduokit mano šautuvą!“ Tačiau mes toliau jį mušėme ir sutramdėme, kad nepajudėtų – tuo viskas ir baigėsi“, – pridūrė amerikietis!'

S.Stone'as buvo nuvežtas į ligoninę kartu su dar vienu neįvardintu amerikiečiu, kuriam kulka kliudė petį.

Didvyriški veiksmai

Kelios televizijos parodė mobiliuoju telefonu traukinyje padarytą vaizdo įrašą, kuriame matomas įtariamasis – liesas vyras, mūvėjęs baltas kelnes, be marškinių, paguldytas ant traukinio grindų, už nugaros surištomis rankomis ir kojomis.

Taip pat matėsi į suolą atremtas Kalašnikovo automatas ir krauju aptaškytas langas.

„Esu tik koledžo studentas, – sakė A.Sadleris. – Atvykau pasimatyti su draugais per savo pirmąją kelionę į Europą – ir mes sustabdėm teroristą. Tai išties beprotiška.“

JAV prezidentas Barackas Obama asmeniškai padėkojo šiems amerikiečiams, sakydamas, kad „akivaizdu, jog jų didvyriški veiksmai užkirto kelią gal daug didesnei tragedijai.“

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as sakė, kad tie vyrai parodė „didelę drąsą“.

„Be jų šaltakraujiškų veiksmų būtume patyrę siaubingą incidentą“, – pabrėžė jis.

Belgijos prokurorai pradėjo antiteroristinį tyrimą

Belgijos prokurorai šeštadienį nurodė oficialiai pradėję antiteroristinį tyrimą po ginkluoto užpuoliko atakos greitajame traukinyje, važiavusiame iš Amsterdamo į Paryžių.

„Pradėjome tyrimą pagal kovos su terorizmu įstatymą ..., nes įtariamasis įlipo į traukinį Briuselyje“, – prokuratūros atstovas Ericas van der Syptas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)