„Tai primena 2003 metų situaciją, kai JAV ir Didžioji Britanija drauge su savo sąjungininkais įsiveržė į Iraką be JT Saugumo Tarybos sutikimo“, – sakė S. Lavrovas per spaudos konferenciją, kurioje buvo aptariamos Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) diplomatijos vadovų susitikimo išvados.

Jis pabrėžė, kad tai buvo itin grubus tarptautinės teisės pažeidimas.
„Bet tada nors kažkaip buvo stengiamasi parodyti „daiktinius įrodymus“; mano geras bičiulis, (buvęs JAV valstybės sekretorius) Colinas Powellas buvo suklaidintas Centrinės žvalgybos valdybos pareigūnų, kurie jam davė mėgintuvėlį su dantų milteliais. Jis mosavo tuo mėgintuvėliu Saugumo Taryboje, ir įrodinėjo, kad tai yra juodligė“, – sakė S. Lavrovas.

„Dabar netgi nepasivarginta pateikti kokių nors faktų“, – pridūrė ministras.

Kaip pažymėjo Rusijos diplomatijos vadovas, „vėl remiamasi vien fotografijomis ir spekuliuojama įvairių nevyriausybinių organizacijų parodymais, įskaitant jau visiems pažįstamus, visų žinomus banditus, užsiimančius įvairių situacijų inscenizacija, kad vėliau provokuotų Sirijos vyriausybę“.

S. Lavrovas priminė, kad „praėjus daugiau kaip 10 metų po amerikiečių įsiveržimo į Iraką, tuometinis Britanijos premjeras Tony Blairas pripažino, kad jie sukčiavo, kad jie visus klaidino“.
Diplomatijos vadovas pripažino, kad JAV ataka prieš Sirijos karius kenkia Rusijos ir Jungtinių Valstijų ryšiams, bet išreiškė viltį, jog ši „provokacija“ neturės nepataisomų pasekmių Maskvos ir Vašingtono santykiams.

„Liūdna, kad visa tai kenkia ir taip pakirstiems Rusijos ir JAV santykiams, bet tikiuosi, jog šios provokacijos neturės nepataisomų rezultatų“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Be kita ko, S. Lavrovas pažymėjo, kad jau dabar žiniasklaida cituoja buvusios JAV administracijos atstovų pareiškimus, kad po pastarųjų amerikiečių karių smūgių Sirijoje Maskvos ir Vašingtono santykiai taps neįmanomi.

„Tikiuosi, kad jie bus sugėdinti – nors, aišku, pasidarysime savo išvadas dėl būsimų santykių su Vašingtonu“, – pažymėjo ministras.