Gegužės 27 ir 28 dienomis vyksiančiame susitikime turėtų būti paminėtos Rusijos ir Afganistano diplomatinių santykių šimtmetis.

Talibano politinis atstovas spaudai Suhailas Shaheenas naujienų agentūrai AFP nurodė, kad sukilėliai planuoja siųsti savo delegaciją į šią ceremoniją. Daugiau informacijos jis nepateikė.

Kabulo ir Talibano deryboms tarpininkaujančios Afganistano aukštosios taikos tarybos atstovas pranešė, kad tarybos vadovas Karimas Khalili taip pat vyks į Maskvą.

Susitikime taip pat turėtų pasirodyti buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai. Jo atstovas Yousofas Saha leido suprasti, kad Afganistano ir Talibano delegacijos gali susitikti neoficialių derybų metinių minėjimo kuluaruose, tačiau pabrėžė, kad jokių garantijų nėra.

Šios derybos galėtų būti antras sukilėlių judėjimo lyderių susitikimas su opozicijos lyderiais Rusijoje. Vasario mėnesį vykusiame retame abiejų šalių susitikime Talibano atstovai ir Afganistano politikai kartu meldėsi ir šnekučiavosi prie vaišių stalo.

Tačiau šiame neoficialiame susitikime nebuvo dabartinio prezidento Ashrafo Ghani administracijos atstovų. Kyla nerimas, kad dabartinė administracija prie taikos derybų proceso neprileidžiama.

Susitikimas Maskvoje rengiamas praėjus kelioms savaitėms po JAV ir Talibano šeštojo derybų rato Dohoje, pasibaigusio šalims nepasiekus pažangos derybose, siekiant užbaigti 18 metų trunkantį konfliktą Afganistane.

Pasak Talibano, taikos derybos įstrigo dėl esminio klausimo: kada iš Afganistano bus išvestos užsienio šalių pajėgos.

Tačiau JAV nesutinka tartis dėl pajėgų išvedimo kaip vienos iš sutarties sąlygų, kol Talibanas nepateiks saugumo garantijų, nepaskelbs paliaubų ir neprisiims kitų įsipareigojimų. Vienas jų – pradėti dialogą su Kabulo vyriausybe ir kitais Afganistano atstovais.

Atrodo, kad Maskvos įtaka šiam procesui didėja. Praėjusią savaitę JAV paskelbė, kad Vašingtonui pavyko susitarti su Rusija ir Kinija dėl pagrindinio taikos susitarimo, dėl kurio deramasi Afganistane, formulės.