Pradžioje ketinama įsigyti 32 naikintuvus, kurie kainuos 6,5 mlrd. dolerių (6,14 mlrd. eurų), sakoma ministerijos pareiškime. Dar 16 lėktuvų būtų įsigyta antrajame etape.

Anot rumunų žiniasklaidos, tai būtų brangiausias ginkluotės pirkimas Rumunijos kariuomenės istorijoje. Į pirkimo kainą įskaičiuota logistinė parama, specialus pilotų parengimas bei amunicija taikiniams sausumoje ir ore. Jau šių metų balandį Rumunijos aukščiausioji gynybos taryba priėmė sprendimą dėl ginklavimosi, tačiau skaičių neįvardijo.

ES ir NATO narė Rumunija šiaurėje ir rytuose ribojasi su Ukraina. 2022 m. lapkritį Bukareštas susitarė su Norvegija dėl 32 naudotų F-16 naikintuvų pirkimo. Taip Rumunija savo F-16 flotilę kone patrigubins. Orlaiviai iš Norvegijos šalį turėtų pasiekti per ateinančius trejus metus, o pirmieji – jau šiais metais.

Rumunijos Fetesti oro pajėgų bazėje NATO nori mokyti pilotus, be kita ko, iš Ukrainos, valdyti F-16 naikintuvus. Rumunija šiuo metu turi 17 naikintuvų F-16, kuriuos naudotus pirko iš Portugalijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją