„Kai sakome partneriams, kad iš viršūnių susitikimo Vilniuje tikimės realaus signalo dėl būsimos partnerystės, mes turime omenyje ne „atvirų durų“ režimą. Kaip pareiškė mūsų prezidentas Volodymyras Zelenskis: „Durys mums buvo atidarytos 2008 metais Bukarešto viršūnių susitikime, tik niekas nežino, kur tos durys yra“, – teigė ministras, penktadienį sakydamas kalbą Ukrainos ir Amerikos forume.

O. Reznikovas pabrėžė, kad Ukraina dabar atlieka NATO funkciją, „naikindama agresyvius Rusijos imperijos gebėjimus“.

„Mes šiandien mažiname jų galimybes tiek žmogiškojo potencialo, tiek techninės įrangos požiūriu“, – pridūrė pareigūnas.

Jis pabrėžė, kad Ukraina yra „rytinis NATO skydas“ ir „rytinis Europos šalių skydas“.

„NATO šalys, mano nuomone, turi būti suinteresuotos nukreipti savo išteklius bent jau Ukrainos, kaip savo rytinio skydo, gynybiniam pajėgumui stiprinti. Todėl mūsų priėmimo į NATO de jure klausimas yra politinės valios klausimas. Mes suprantame, kad tai neįvyks viršūnių susitikime Vilniuje iki pergalės, bet tai vienareikšmiškai turi įvykti po pergalės“, – sakė O. Reznikovas.

Ministras pažymėjo naujos saugumo architektūros poreikį pasaulyje, konstatuodamas, kad Budapešto memorandumas neveikia, nepaisant visų garantijų.

„Todėl ukrainiečiai netikės vien tik žodžiais, pažadais ir „atviromis durimis“. Ukrainiečiai tikės tik savo jėgomis ir savo ginklais“, – pridūrė žinybos vadovas.

Anksčiau O. Reznikovas priminė, kad, pagal Budapešto memorandumą, Ukraina mainais į saugumo garantijas savo noru atsisakė trečiojo pagal dydį branduolinio arsenalo pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją