Antradienį Vokietijoje vykusioje kontaktinės grupės dėl Ukrainos gynybos susitikime, dar vadinamame Ramšteinu, Vakarų šalys vėl skelbė apie naujus paramos paketus ir kartojo remsiančios Kyjivą „kiek reikės“. Tačiau kokius realius pajėgumus turi Vakarai ir kiek reikalingos ginkluotės gali teikti Kyjivui, kai ne pirmą kartą teigiama, kad jų pačių sandėliai tuštėja. Gynybos ekspertai Delfi paaiškino, nuo ko priklauso ginkluotės tiekimas ir kokie yra pačios Rusijos galimybės ilgai kariauti. 

Apie tai, kad Ukrainoje reikia ruoštis ilgam karui kalba ir šalies prezidentas ir Volodymyras Zelenskis, ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, ir visa eilė užsienio gynybos ekspertų. 

Tačiau ilgas karas reiškia ir dideles investicijas į gynybos pramonę bei ilgalaikį ginklų tiekimą Ukrainai. Tuo tarpu jau ne pirmą mėnesį kalbama, kad Vakarų ginklų sandėliai tuštėja, o juos papildymas užtrunka. Savo ruožtu Rusijos ginklų atsargos taip pat senka, kas priverčia Maskvą kreiptis dėl jų įsigijimo iš Irano ar Šiaurės Korėjos. 

Kyla klausimas, kas ilgoje distancijoje turės pranašumą ir didesnes galimybes laimėti karą? 
Karybos ekspertas, Lietuvos kariuomenės atsargos majoras Darius Antanaitis Delfi teigė, kad „karas nebus laimėtas mūšio lauke“. Tačiau įvykiai fronte turi labai didelę įtaką jo baigčiai. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)