„Labas rytas, amerikiečių pilotai, mes čia, kad pasveikintume jus su Nepriklausomybės diena“, - štai tokie buvo jo žodžiai, teigia „Washington Free Beacon“, remdamasis šaltiniu iš Pentagono.

Kaip rašo newsru.com, pirmieji du lėktuvai pastebėti apie 10.30 val. šalia Aliaskos krantų. Antrasis incidentas šalia Kalifornijos krantų įvyko po pusvalandžio.

Pirmąjį kartą rusų bombonešius, galinčius gabenti branduolinius užtaisus, palydėti į orą kilo amerikiečių naikintuvai „F-22“, antrąjį – „F-15“. Pranešama, kad „Tu-95“ JAV oro erdvės nekirto.

Tokie Rusijos oro pajėgų žingsniai gali būti vertinami kaip aiškus įspėjimas JAV, jos sąjungininkams ir Rusijos kaimynams.

Jie tampa nerimą keliančia kasdienybe, skelbė CNN.

Vienas iš šaltinių teigia, kad šie incidentai dėl pavojingu atstumu priartėjusių bombonešių sutapo su telefoniniu Rusijos prezidento Vladimiro Putino skambučiu JAV prezidentui Barackui Obamai.

Kremlius buvo pranešęs, kad V. Putinas išsiuntė B. Obamai telegramą su sveikinimu Nepriklausomybės dienos proga.

„Rusų ir amerikiečių santykiai, nepaisant tarp šių dviejų šalių kylančių nesutarimų, išlieka svarbiausiu stabilumo ir saugumo pasaulyje užtikrinimo veiksniu“, – teigiama šiame sveikinime.

Be to, V. Putinas išreiškė įsitikinimą, kad „palaikydamos dialogą lygiateisiškumo ir abipusės interesų pagarbos pagrindu Rusija ir JAV gali išspręsti pačias sudėtingiausias tarptautines problemas ir efektyviai pasipriešinti globaliniams pavojams ir iššūkiams“.

Šis sakinys kelia nerimą Europai, ypač Rytų ir Centrinėms Europos valstybėms, taip pat buvusioms Sovietų Sąjungos sudėtyje šalims, nes po to, kai Rusija aneksavo Krymą, lieka neaišku, kaip plačiai Rusija mato savo interesus ir, atsižvelgiant į pasikartojančius išpuolius oro erdvėje, kaip stipriai ji nusiteikusi juos ginti.

Pastaraisiais metais Maskvos karinės provokacijos Vakarams stiprėja. Nepaisant susiklosčiusių įvykių Ukrainoje, kuriuose ne tik aneksuotas Krymas, bet ir besitęsianti karinė konfrontacija Rytų Ukrainoje ir nuolatiniai NATO narių oro erdvės pažeidimai.

Remiantis pranešimais žiniasklaidoje, pastarąjį kartą V. Putinas su B. Obama telefonu kalbėjosi liepos mėn. viduryje. Prieš tai jie kalbėjosi birželio mėn. pabaigoje. Birželio mėn. vykęs pokalbis telefonu žiniasklaidoje buvo vadinamas pirmuoju jų pokalbiu nuo šių metų vasario mėn. Jei tikėti „Washington Free Beacon“ šaltiniais, ši oficiali informacija yra klaidinga, o V. Putinas su B. Obama kalbėjosi dar ir liepos 4 d.

Nuo konflikto su Ukraina pradžios Rusijos retorika JAV atžvilgiu buvo vis labiau priešiška. Maskva tvirtina, kad Vakarų sankcijos Rusijai dėl jos vaidmens karo veiksmuose Ukrainoje esančios JAV spaudimo Europos Sąjungos šalims rezultatas.

Praėjusį mėnesį Rusijos prezidento saugumo tarybai vadovaujantis Nikolajus Patruševas apkaltino Jungtines Valstijas siekiu sunaikinti Rusiją kaip valstybę.

Rusijos karinė vadovybė NATO pajėgų buvimą Europos rytuose vadina didžiausia grėsme Rusijos saugumui.