Paryžiaus teismas nuteisė 31 metų Ayoubą El Khazzanį dėl sąmokslo 2015 metų rugpjūtį užpulti greitąjį traukinį „Thalys“, keliavusį iš Amsterdamo į Paryžių, taip pat skyrė 7–27 metų laisvės atėmimo bausmes trims jo bendrininkams.

Tais įvykiais paremtas 2018-ųjų filmas „The 15:17 to Paris“ (15:17 traukinys į Paryžių), kurį režisavo Holivudo legenda Clintas Eastwoodas. Teismo proceso pradžioje buvo spėliojama, kad šis režisierius galėtų duoti parodymus kaip liudininkas, tačiau jis taip ir nebuvo iškviestas.

Teismas nutarė, kad A. El Khazzani būtų įvykdęs „beatodairišką ataką“, kuri būtų pareikalavusi „itin daug aukų“, jei ne „ypač neįtikėtinų aplinkybių derinys“, tokių kaip nesuveikę šaudmenys ir „nepaprasta keleivių drąsa“.

Skelbiant nuosprendį A. El Khazzani nereiškė jokių emocijų.

Sprendimas buvo priimtas praėjus vos dienai po to, kai Paryžiaus teismas nuteisė kalėti džihadistų, kurie 2015 metais surengė žudynes savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje ir žydų prekybos centre Paryžiuje, 14 bendrininkų.

Skirtingai nuo A. El Khazzani, kuris buvo tučtuojau sulaikytas, visi „Charlie Hebdo“ užpuolikai buvo nukauti po žudynių, o prieš teismą stojo tik jų bendrininkai.

„Nesijaučiu didvyriu“

A. El Khazzani sutramdė keleiviai, jam išėjus apnuoginta krūtine ir gerai ginkluotam iš traukinio tualeto.

„Norėčiau iš visos širdies atsiprašyti, – pravirkęs darydamas galutinį pareiškimą pabrėžė A. El Khazzani. – Mano poelgis drasko mane iš vidaus, stingdo kraują.“

Nuteistasis tvirtino, kad nepaisant fakto, kad buvo ginkluotas automatu AK-47 ir 300 šovinių, paskutinę minutę jis atsisakė savo sąmokslo, nes nesugebėjo žudyti kitų žmonių.

Tačiau prokuratūra mano, kad žudynes sustabdė tik neveikianti amunicija ir kitų keleivių reakcija.

Vagone buvo apie 150 žmonių.

Tarp sureagavusių keleivių buvo trys Europoje atostogavę amerikiečiai, du iš jų – Spenceris Stone'as ir Aleksander'as Skarlatosas – tuo metu tarnavo kariuomenėje, bet keliavo ne tarnybos metu.

„Nesijaučiu didvyriu, nes tiesiog darėme tai, ką turėjome padaryti, kad liktume gyvi“, – duodamas parodymus teisme pažymėjo A. Skarlatosas.

A. El Khazzani tvirtino, kad vykdė Belgijos piliečio Abdelhamido Abaaoudo nurodymus nužudyti traukinyje buvusius JAV kariškius. Manoma, kad A. Abaaoudas vadovavo kuopelei, surengusiai teroro išpuolius Paryžiuje 2015-ųjų lapkričio 13 dieną.

Tačiau teismas nutarė, kad amerikiečiai neturėjo jokių skiriamųjų ženklų ir nuteistojo arsenalo dydis liudijo apie jo planus nužudyti daugiau žmonių.

A. Abaaoudas buvo nukautas Paryžiaus priemiestyje penkios dienos po to, kai lapkričio 13-osios vakarą beatodairiškai šaudė į sausakimšas kavinių terasas Prancūzijos sostinėje.

Nuosprendžiai „Charlie Hebdo“ ir „Thalys“ bylose paskelbti Prancūzijoje galiojant aukščiausio laipsnio parengčiai po pastaraisiais mėnesiais įvykdytų trijų išpuolių; dėl jų kaltinami radikalai islamistai.

Per vieną iš tų atakų jaunas pabėgėlis čečėnas nupjovė galvą mokytojui Samueliui Paty, parodžiusiam kontroversiškų pranašą Mohammedą vaizduojančių karikatūrų savo mokiniams.

Prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė pasiūlė teisės akto projektą, nukreiptą į kovą su radikalia islamistų veikla Prancūzijoje. Ši iniciatyva sukėlė pasipiktinimą kai kuriose musulmoniškose šalyse.