Džidoje vykusiame taikos aukščiausiojo lygio susitikime dalyvavo atstovai iš maždaug 40 šalių, įskaitant Kiniją, Indiją, JAV ir Ukrainą.

„Esame labai patenkinti aukščiausiojo lygio susitikimo rezultatais, – sakė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas. – Susitikimas Saudo Arabijoje – tai pasirengimas pasauliui, kuriame nėra vietos laukinei (Rusijos) agresijai“.

Jis sakė, kad susitarta dėl kito susitikimo, „tačiau tikslių datų nėra“, ir teigė, kad „jame dalyvaus dar daugiau šalių“. Taip pat, pasak jo, Kinijos atstovas „dalyvauja visuose renginiuose“.

„Nėra jokio pagrindo manyti, kad principas „nieko apie Ukrainą be Ukrainos“ yra pažeidžiamas“, – pridūrė jis.

Rusija anksčiau sakė, kad taikos susitarimas įmanomas tik tuo atveju, jei Kyjivas sudės ginklus.

Pasaulio Pietūs – už taiką ir demokratiją


Prancūzijos valstybės sekretorė Europos reikalams Laurence Boone taip pat teigiamai įvertino Saudo Arabijoje vykusį susitikimą dėl taikos Ukrainoje, nes pasaulio Pietų šalių delegatai pademonstravo, kad jie yra taikos ir demokratijos apsaugos pusėje. Taip L. Boone sakė interviu Prancūzijos naujienų kanalui LCI, pranešė „Ukrinform“.

„Manau, labai teigiamas dalykas tas, kad Saudo Arabijoje matėme daug įvairių šalių, įskaitant BRICS – Braziliją, Kiniją, Pietų Afriką, – apie kurias mums buvo sakoma, kad pasaulio Pietūs neapsisprendę, kieno pusėn stoti. Tačiau akivaizdu, kad jos yra taikos, demokratijos ir sienų apsaugos pusėje. Taigi tai pirmas itin pozityvus momentas (derybose – red.) – dalyvių skaičius ir dalyvavusios šalys“, – sakė valstybės sekretorė.

Jos nuomone, džiugu matyti, kad visos šios šalys dirba kartu, nes joms rūpi katastrofiškos Rusijos karo prieš Ukrainą pasekmės maisto saugumui ir „iššūkis JT Chartijos principams, t. y. teritorinio vientisumo su aiškiai apibrėžtomis sienomis principams“.

L. Boone pabrėžė, kad visos šalys remiasi prezidento V. Zelenskio pasiūlytu 10 punktų taikos planu ir toliau dirbs prie jo, „o tai yra labai teigiamas ženklas“. Ji pridūrė, kad pagrindinis šių susitikimų tikslas – „parengti taikos planą, kurį Ukraina galės pateikti, kai nuspręs tai padaryti, ir kurį palaikys dauguma pasaulio šalių“.

Kaip pranešta anksčiau, rugpjūčio 5-6 dienomis Džidoje įvyko antrasis diplomatinių patarėjų nacionalinio saugumo klausimais ir politikos vadovų lygio susitikimas dėl pagrindinių taikos principų, grindžiamų Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pateikta taikos formule.

Pasak Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojo Ihorio Žovkvos, susitikime dalyvavusios šalys aptarė, kaip prisiimti atsakomybę už tam tikrų Ukrainos taikos formulės punktų bendrą rengimą ir lyderystę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)