„Pernai lapkritį prezidentas Francois Hollande'as nusprendė, kad dėl padėties Rytų Ukrainoje neįmanoma pristatyti šio laivo Rusijai. Nuo to laiko mūsų požiūris liko nepakitęs“, – Lenkijos dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ sakė M. Vallsas.

Anksčiau buvo pranešta, kad Rusija laukia oficialaus rašto iš Prancūzijos vyriausybės dėl „Mistral“ laivų pristatymo. Pasak Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Jurijaus Borisovo, Maskva pasirengusi bet kokiam rezultatui.

„Mums tinka bet koks civilizuotas rezultatas šioje situacijoje. Esant susidariusioms aplinkybėms, kai padėtis su „Mistral“ laivais yra sustabdyta, Rusijos gynybos ministerija ypač sunerimusi dėl Prancūzijos išankstinio apmokėjimo, apie 1 mlrd. eurų, grąžinimo“, – nurodė J. Borisovas, pridūręs, kad laivų nepristatymas nesumažins Rusijos karinio jūrų laivyno potencialo.

Pasak ministro pavaduotojo, sutarties nutraukimo procedūra nenugalimos jėgos aplinkybėmis numatyta tarpvyriausybiniu nutarimu. Vis dėlto, Rusijai reikia oficialaus rašto iš Prancūzijos pusės dėl jos atsisakymo pristatyti „Mistral“ laivus, kad būtų pradėta procedūra dėl sutarties anuliavimo.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo desantinius atakos laivus. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas – „Sevastopol“ – 2015-aisiais. Tačiau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose „Mistral“ karo laivai į Rusiją gali būti ir nepristatyti