Rugpjūčio 25 d. vaizdo žinutėje jauniesiems katalikams rusams 86 metų pontifikas sakė, kad jie turėtų prisiminti, jog yra „didžios Rusijos, didžių šventųjų, karalių, Petro Didžiojo, Jekaterinos II vaikai“. Popiežius vadino rusus „didžios kultūros ir didžio humaniškumo“ tauta.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka sakė, kad šie popiežiaus žodžiai primena „imperialistinę propagandą“ ir yra „labai apgailėtini“.

„Tai sakydamas neturėjau galvoje imperializmo, kalbėjau apie kultūrą“, – grįždamas iš kelionės į Mongoliją popiežiaus lėktuve žurnalistams sakė Pranciškus.

Popiežius sakė, kad jo žinutė buvo skirta studentams „priimti savo paveldą“. „Rusų kultūra yra nuostabaus grožio ir gilumo, politinės problemos jos nepaneigia, – sakė Pranciškus. – Jie turėjo tamsių politinių metų, bet paveldas visada išliko“.

Popiežius Pranciškus nuolat ragina siekti taikos Ukrainoje, nors pirmaisiais mėnesiais po Rusijos invazijos 2022-ųjų vasarį sulaukė kritikos, kad nevadina Maskvos agresore. Anksčiau šiais metais jis paskyrė kardinolą, mėginusį tarpininkauti taikai ir tuo tikslu apsilankiusį Kyjive ir Maskvoje, o Rusijos sostinėje netgi susitikusį su Rusijos vaikų teisių apsaugos kontroliere Marija Lvova-Belova, Tarptautinio Baudžiamojo Teismo ieškoma karo nusikaltėle.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)