Vos prieš du mėnesius 86 metų pontifikui buvo atlikta pilvo operacija, tačiau tai nesutrukdė jo 42-osios kelionės į užsienį, per kurią numatyta, kad Pranciškus pasakys 11 kalbų ir dalyvaus maždaug 20-yje susitikimų. Iš Argentinos kilęs jėzuitas aptars jaunimui rūpimas temas nuo ekologijos ir socialinio teisingumo iki karo Ukrainoje.

Į Romą „grįšiu atjaunėjęs“, lėktuve žurnalistams itališkai sakė Pranciškus.

Penkias dienas truksiantis renginys, vadinamas Pasaulio jaunimo dienomis, vyksta tuo metu, kai Pranciškus mėgina paskatinti jaunus katalikus, daugeliui jų Europoje nusigręžiant nuo bažnyčios dėl sekuliarizmo ir kunigų pedofilijos skandalų.

Silpnėjančios sveikatos popiežius, dabar keliaujantis neįgaliojo vežimėlyje arba pasiremdamas lazda, atskrido į Lisabonos karinį oro uostą 9.45 val. vietos laiku (11.45 val. Lietuvos laiku). Jis turi susitikti su Portugalijos prezidentu Marcelo Rebelo de Sousa.

Organizatoriai tikisi milijono žmonių iš daugiau nei 200 šalių, susirinksiančių per šventinių, kultūrinių ir dvasinių renginių savaitę, antradienį prasidėjusią mišiomis ant kalvos viršūnės, nuo kurios atsiveria vaizdas į miestą ir Težo upę. Sostinės gatvės knibžda vėliavomis nešinų piligrimų, visur kabo plakatai su geltonos, žalios ir raudonos spalvos renginio logotipu.

Pranciškus yra apibrėžęs galimas Bažnyčios reformas jam valdant, įskaitant LGBTQ žmonių ir moterų vietą Bažnyčioje, diskutuojama, ar kunigai galėtų tuoktis. 2013 m. išrinktas popiežius trečiadienį praleis susitikdamas su šalies valdžia ir dvasininkais. 80 proc. iš 10 mln. Portugalijos gyventojų laiko save katalikais,

Gali būti, kad popiežius užsimins apie dvasininkų seksualinio vaikų išnaudojimo skandalą Portugalijoje, apie tai vasarį paskelbė nepriklausomų ekspertų komisija. Nustatyta, kad nuo 1950 m. „mažiausiai“ 4815 vaikų patyrė dvasininkų, daugiausia kunigų, vykdytą seksualinę prievartą, nusikaltimus „sistemingai“ nuslėpė Portugalijos bažnyčios hierarchai. Pasak Portugalijos vyskupų konferencijos ir vietos organizacinio komiteto, Pranciškus privačiai susitiks su prievartos aukomis, nors tai dar nėra įtraukta į oficialią programą. Baigiamąsias mišias popiežius aukos sekmadienį pakrantės parke Lisabonos pakraštyje.

Pasak pareigūnų, per popiežiaus vizitą dislokuota maždaug 16 tūkst. teisėsaugos, civilinės saugos ir medicinos darbuotojų. Uždaryti keliai ir metro stotys, tai iššūkis 550 tūkst. gyventojų turinčiam miestui, jau užtvindytam ir turistų.

Pasaulio jaunimo dienos, 1986 m. pradėtos popiežiaus Jono Pauliaus II, yra didžiausias pasaulyje katalikų sambūris, ketvirtasis Pranciškui, dalyvavusiam šiame renginyje Rio de Žaneire 2013 m., Krokuvoje 2016 m. ir Panamoje 2019 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją