Vienas griežčiausių buvusio prezidento Donaldo Trumpo patarėjų Kinijos klausimais atvyko vizito trečiadienį, kai įtampa tarp Vašingtono ir Pekino dėl šios savarankiškos salos didėja ir plečiasi krizė dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Vašingtonas turėtų ir toliau bendradarbiauti su Pekinu kaip suverenia vyriausybe, tačiau Taipėjaus diplomatinis pripažinimas „nebegali būti ignoruojamas, vengiamas arba laikomas antraeiliu“, sakė M. Pompeo vietos ekspertų grupė. „Manau, kad Jungtinių Valstijų vyriausybė turėtų nedelsdama imtis būtinų ir seniai lauktų veiksmų, kad padarytų teisingą ir akivaizdų dalyką, tai yra pasiūlytų Kinijos Respublikai (Taivanui) diplomatinį Amerikos pripažinimą ir pripažintų ją kaip laisvą ir suverenią šalį“.

Kinijos Respublika yra oficialus Taivano pavadinimas.

Tačiau M. Pompeo sakė, kad šis žingsnis „nebūtų būsima Taivano nepriklausomybė, o tik neabejotinos, jau egzistuojančios tikrovės pripažinimas“.

„Taivanui nereikia skelbti nepriklausomybės, nes jis jau yra nepriklausoma valstybė. Jos pavadinimas – Kinijos Respublika (Taivanas)“, – sakė jis.

Traukdamasis iš pareigų, M. Pompeo paskelbė, kad Vašingtonas nutraukia oficialių ryšių su Taipėjumi ribojimus, ir tai supykdė Pekiną. Prezidentas Joe Bidenas tęsią didžiąją dalį D. Trumpo eros politikos Taivano atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją