Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Tomas Janeliūnas socialiniame tinkle „Facebook“ komentavo, kad Nors Izraelis ir JAV pajėgos buvo pasiruošusios šiai atakai, ji iš esmės turi didelę reikšmę.

Tomas Janeliūnas

„Iranas pasirinko atakuoti tiesiogiai Izraelį. Ne kažkokius atskirus Izraelio objektus ar asmenis, ne per savo pakalikus, bet visiškai tiesiogiai prieš visą valstybę. Tai yra pats tikriausias kinetinis karas „valstybė prieš valstybę.“

Tai reiškia, kad Iranas nebebijo tiesioginio karo prieš Izraelį, o kartu – ir prieš JAV. Tai labai bloga žinia. Ir kartu logiška pasekmė to, jog Bideno administracija visiems tik ir transliavo tą pačią žinutę – kad ir kas benutiktų, mes nenorime su niekuo kariauti. Kai nuolat apie tai kalti, galiausiai tuo patiki ir tavo priešininkai.

Kol kas sunku pasakyti, kaip tai paveiks JAV Kongreso požiūrį į JAV paramą savo sąjungininkams. Neabejotinai artimiausia savaitė bus apie Izraelį ir Iraną, apie atsako galimybes. Paramos paketas, kurio taip laukiama Atstovų rūmuose, apima tiek Ukrainą, tiek Izraelį, tiek Taivaną. Galbūt Izraelio karas su Iranu paspartins šios paramos priėmimą.

Bet gali būti, kad parama bus išskaidyta, teigiant „Israel first“. Tai būtų siaubinga klaida ir Ukrainos vilčių žlugdymas“, – pastebėjimais dalinosi politologas.

Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala sekmadienį komentavo, kad išpuolis buvo lauktas – po atakos prieš Irano režimo konsulatą Sirijoje prieš dvi savaites, dėl kurios kaltinamas Izraelis.

„Prognozuota, kad Irano atsakas bus ribotas, vengiant dar didesnės eskalacijos. Ar per 300 numuštų dronų ir raketų atitinka šias prognozes? Atsakymas nevienareikšmiškas vien jau todėl, kad Iranas pirmą kartą atakavo Izraelį tiesiogiai iš savo teritorijos. Kita vertus, Izraelis nebuvo užkluptas ir strateginių nuostolių, iš to, kas skelbiama dabar, nepatyrė.

ISW vertinimu, Iranas šiuo veiksmu taip pat testavo Izraelio ir jo Vakarų sąjungininkų oro gynybos sistemas. Ieškoma pažeidžiamų vietų, kurios gali būti išnaudojamos ateityje. Akivaizdu, jog Rusija, Iranas ir kiti panašūs režimai ne tik ginkluojasi, bet ir keičiasi informacija, patirtimi, mokosi vieni iš kitų. Tad skirtinguose pasaulio regionuose vykstantys karai ir Vakarų atsakas į juos yra neatsiejami“, – feisbuke rašo L. Kojala.

Linas Kojala

Jis prideda, kad Teheranas pareiškė, jog „reikalas užbaigtas“, tuo tarsi indikuojant, kad tolesnės eskalacijos bus vengiama. Vis dėlto tolesni įvykiai priklausys ir nuo Izraelio atsako.

„Svarbu, kaip šis įvykis paveiks stringančius svarstymus JAV dėl naujo paramos paketo. Senate jau prieš kurį laiką patvirtintame pakete pagalba Ukrainai ir Izraeliui numatyta kartu, bet įmanomi ir kiti variantai.

Rizika karui plėstis padidėjo, bet šią akimirką dar nėra peržengusi ribos, po kurios kelio atgal nebeliktų“, – pridūrė politologas.

Kaip Elta rašė, Iranas ne kartą grasino suduoti Izraeliui smūgį, keršydamas už kruviną balandžio 1 d. išpuolį prieš konsulatą Damaske, o Vašingtonas pastarosiomis dienomis vis kartojo, kad atsakomieji veiksmai yra neišvengiami.

Irano revoliucinė gvardija patvirtino, kad, atsakant į išpuolį Damaske, per kurį žuvo septyni gvardiečiai, du iš jų – generolai, prieš Izraelį buvo pradėta dronų ir raketų ataka. Gvardijos teigimu, pirma buvo paleisti lėčiau skriejantys dronai, o po valandos – balistinių raketų salvė.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad Iranas „paleido milžinišką daugiau nei 300 dronų žudikų, balistinių ir sparnuotųjų raketų spiečių“.

„Ligi šiol daugumą atskrendančių raketų mums pavyko numušti“, – nurodė D. Hagari.

Kariuomenė pranešė, kad neutralizuoti „visas grėsmes iš oro“ į dangų buvo pakelta dešimtys naikintuvų.

Prie atakos prisijungė ir Irano sąjungininkai regione – saugumo agentūra „Ambrey“ pranešė, kad bepiločių orlaivių į Izraelį paleido ir hučių sukilėliai iš Jemeno, o Libano grupuotė „Hezbollah“ paskelbė raketomis apšaudžiusi Izraelio pozicijas aneksuotose Golano Aukštumose.

Oficiali naujienų agentūra IRNA pranešė, kad oro pajėgų bazei Negevo dykumoje buvo suduota „stiprių smūgių“, tačiau, Izraelio kariuomenės teigimu, bazei padaryta žala yra nedidelė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)