Lenkija darys viską, ką gali, kad „nesunkiai atremtų provokacijas ar agresiją“, naujienų agentūrai PAP sakė ministro pirmininko pavaduotojas Jaroslawas Kaczynskis. Jis taip pat yra valdančiosios konservatorių partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) pirmininkas.

Prie rytinės NATO sienos Lenkija susiduria su vis didėjančiu migrantų skaičiumi, dalį jų Baltarusija tyčia siunčia siekdama daryti spaudimą Europos Sąjungos (ES) migracijos politikai. Nerimą kelia ir Rusijos privačios „Wagner“ kariuomenės kovotojų antplūdis į Baltarusiją.

Pasienio regione taip pat apsilankė ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas ir vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis.

J. Kaczynskis pavadino pabėgėliams supaprastintą sienos kirtimą Lenkijos puolimu ir kaltino Baltarusiją valdantį Aliaksandrą Lukašenką bei Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Lenkija ir toliau stiprins sieną su Baltarusija, pabrėžė jis.

Nuo 2022 m. Lenkija pastatė 5,5 metro aukščio tvorą 186 kilometrų ruože palei maždaug 400 kilometrų ilgio sieną.

Vis dar neaišku, kokia yra iš Rusijos į Baltarusiją perkeltų „Wagner“ kovotojų misija, Varšuvoje sakė Lenkijos slaptosios tarnybos koordinatoriaus atstovas Stanislawas Zarynas. „Tačiau turime rengtis tam, kad jie bus panaudoti prieš Lenkiją“, – pridūrė jis. Lenkijos kariuomenė jau permetė dalį karių iš šalies vakarų į rytus.

Neseniai V. Putinas apkaltino Lenkiją, kad ši nori užpulti Baltarusiją ir aneksuoti Vakarų Ukrainą.

Ketvirtadienį lankydamasis Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje ministras pirmininkas M. Morawieckis per spaudos konferenciją sakė, kad vien nuo šių metų pradžios daugiau nei 16 tūkst. nelegalių migrantų mėgino iš Baltarusijos patekti į Lenkiją.

„Tai ne pokštas, ne keli neteisėti bandymai kirsti šią sieną, tai suplanuota Baltarusijos KGB, Rusijos FST akcija (...) mūsų priešų Rusijos ir Baltarusijos, norinčių sugriauti mūsų taiką ir tvarką“, - kalbėjo premjeras. „Daugiau nei dvejus metus Lenkija patiria ataką, kurią vadiname hibridine, prieš mūsų rytinę sieną“, – pridūrė jis. Pasak M. Morawieckio, „tai yra aiškus signalas, kas būtų nutikę čia, prie mūsų rytinės sienos, jei nebūtume jos apsaugoję“.

2021 m. Lenkija patyrė didžiulį spaudimą prie Baltarusijos sienos, kai į šalį mėgino patekti tūkstančiai migrantų. Varšuva dėl krizės kaltino Baltarusijos valdžią, kad ji skraidina migrantus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos, viliodama juos melagingu pažadu lengvai patekti į ES. Lenkijos pareigūnų teigimu, hibridinė ataka iš Baltarusijos buvo parengta kartu su Rusijos slaptosiomis tarnybomis.

Kilus šiai krizei, Lenkija ne tik pastatė tvorą palei sieną su Baltarusija, bet ir sustiprino ją elektronine stebėjimo įranga, įrengė vaizdo stebėjimo kameras ir naktinio matymo sistemas.

Per spaudos konferenciją Krynkų pasienio mieste šiaurės rytų Lenkijoje vidaus reikalų ministras M. Kaminskis sakė, kad „Wagner“ samdinių Baltarusijoje yra Asipovičių poligone ir kitame poligone netoli Bresto. Jis pabrėžė, kad grupę „Wagner“ sudaro „nusikaltėliai, paleisti iš Rusijos kalėjimų, jų rankos suteptos krauju“. „Susiduriame su žmonėmis, kurie neabejotinai yra labai pavojingi. Stebime šiuos žmones, kur jie yra ir ką ketina daryti“, – sakė M. Kaminskis.

Tačiau jis taip pat ramino žurnalistus, kad „Wagner“ nariai į Baltarusiją atvyko be sunkiosios technikos, todėl jų karinė reikšmė „gana menka“ ir „bet kuri moderni NATO kariuomenė, tokia kaip Lenkijos, neabejotinai pajėgi greitai susitvarkyti su tokio tipo formuote“. „Esu įsitikinęs, kad mūsų kariuomenė, sienos apsaugos ir policijos pareigūnai yra labai gerai pasirengę bet kokiam scenarijui“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar svarstomas sprendimas uždaryti visus sienos su Baltarusija kirtimo punktus, M. Kaminskis atsakė, kad numatomi įvairūs variantai.

„Palaikome ryšį su draugais Lietuvoje ir Latvijoje, nes jie taip pat susiduria su panašiomis provokacijomis. Be jokios abejonės (...) jei įvyktų rimtų incidentų su „Wagner“ prie NATO ir ES valstybių, tokių kaip Lenkija, Lietuva ar Latvija, sienų, mes neabejotinai kartu imsimės veiksmų“, – sakė Lenkijos vidaus reikalų ministras ir pridūrė, jog tokiu atveju Baltarusija būtų visiškai izoliuota ir „Baltarusijos režimas turėtų tai žinoti“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)