Užpuolimas įvyko vasario 25 dieną. Kaukėtas vyriškis užpuolė merginą, kai ji ryte ėjo namo. Pridėjęs prie kaklo peilį, jis nusitempė ją į artimiausią kiemą, kur žiauriai sumušė ir išžagino. Kiek vėliau nuogą moterį be sąmonės rado vienas sargas, pranešęs apie tai policijai.

Kovo 1 dieną baltarusė ligoninėje mirė – jai buvo nustatyta smegenų mirtis.

Dėl šio nusikaltimo buvo sulaikytas 23 metų įtariamasis – Varšuvos gyventojas. Anot policijos versijos, jis po išžaginimo merginą uždusino, rašo currenttime.tv.

Jam buvo pateikti kaltinimai dėl apiplėšimo, seksualinių nusikaltimų ir pasikėsinimo nužudyti, panaudojant pavojingą ginklą. Už šiuos veiksmus jam gresia laisvės atėmimas nuo 15 metų iki gyvos galvos. Varšuvos policija nurodė, kad jo namuose, be kita ko, buvo aptikta skaitinių žmogžudysčių ir prievartavimo temomis. Lenkijos žiniasklaida skelbia, jog anksčiau jis buvo teistas už nusikaltimus, susijusius su narkotikais.

Merginos mirtis pastarosiomis dienomis tapo viena labiausiai aptarinėjamų temų Lenkijoje. Žmones sukrėtė ne tik nusikaltimo žiaurumas – diskutuojama ir apie bendrą moterų saugumą šalyje. Nužudytos merginos atminimui kovo 6 dieną Varšuvoje suplanuota surengti gedulingą eiseną „Jos vardas buvo Liza“. Eitynės prasidės nuo nusikaltimo vietos.

Varšuvoje žiauriai sumušta ir išžaginta Baltarusijos pilietė mirė ligoninėje

„Jos vardas buvo Liza, jai buvo 25 metai, ji turėjo rudas akis ir talentą siūti skrybėles. Ji atvyko gyventi į Lenkiją dėl pavojaus, kuris jai grėsė Baltarusijoje, – rašoma eitynių anonse. – Apie ką ji svajojo ir ką planavo veikti ateityje, mes jau nesužinosime: naktį Varšuvos centre, elitiniame rajone, ji buvo žiauriai išžaginta ir nužudyta. Niekas nesureagavo, niekas neskambino numeriu 112.“

„Turime sureaguoti dabar. Likome jai skolingi. Išeiname į gatves jos ir visų išžagintų moterų atminimui. Mes nenorime bijoti. Nenorime, kad bijotų mūsų dukros ir draugės, – pabrėžia renginio organizatoriai. – Tai, kas nutiko Lizai, galėjo nutikti bet kuriai iš mūsų. Ją išprievartavo ir nužudė „paprastas“ žmogus. Išeiname į gatves, kad Liza nebūtų pamiršta ir kad gatvės pagaliau taptų saugios.“

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pareiškė užuojautą nužudytą merginą pažinojusiems žmonėms.

Varšuvoje žiauriai sumušta ir išžaginta Baltarusijos pilietė mirė ligoninėje

Lenkijos teisingumo ministro pavaduotoja Maria Ejchart po šalį sukrėtusio nusikaltimo per televiziją TVN24 pažadėjo, kad Lenkijos Baudžiamajame kodekse bus sugriežtintos bausmės už išžaginimą.

Pasak pareigūnės, valdančioji partija rengia įstatymo pataisas, numatančias, kad išžaginimu bus laikomi lytiniai santykiai be išankstinio sąmoningo ir savanoriško abiejų šalių sutikimo. Tai reiškia, kad išžaginimu bus laikomas ir „privedimas prie lytinių santykių jėga, grasinimais ar apgaule“. Panašios normos dėl nusikaltimų lytinės neliečiamybės atžvilgiu galioja daugelyje Vakarų Europos šalių.

Šias pataisas palaikanti teisėja Dorota Zabludowska pažymi, kad Lenkijai reikia socialinės kampanijos, kuri paaiškintų šio įstatymo naujoves ir padėtų „pakeisti Lenkijos moterų bei vyrų mentalitetą“. Šito reikia tam, kad „nekiltų nuostabos, jog išžaginti galima tiek žmoną, tiek prostitutę“, pabrėžė teisėja.

Policijos duomenimis, Lenkijoje kasmet įvykdoma apie 2 300 išžaginimų. Tačiau „Mėlynosios linijos“ – Lenkijos nacionalinės pagalbos linijos smurtą šeimoje patyrusiems asmenims – statistika rodo, jog kasmet tokių atvejų būna kur kas daugiau – apie 30 tūkst. Tiesiog apie daugumą išžaginimų paprasčiausiai nepranešama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją