Tiesiogiai kreipdamasis į Izraelio vadovą Benjaminą Netanyahu ir Izraelio pasiuntinį Varšuvoje, D. Tuskas socialiniame tinkle „X“ rašė: „Šiandien surengėte šio solidarumo išbandymą. Tragiškas išpuolis prieš savanorius ir jūsų reakciją kelia visiškai suprantamą pasipiktinimą.“

Per smūgį Gazoje žuvo septyni humanitarinės pagalbos darbuotojai, tarp jų – Australijos, Didžiosios Britanijos, Palestinos, Lenkijos ir JAV–Kanados piliečiai, kurie ką tik buvo pristatę humanitarinės pagalbos maisto partiją į karo draskomą teritoriją.

Izraelio gynybos vadas trečiadienį pasakė, jog šis smūgis buvo „didelė klaida“.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis perspėjo, kad šis incidentas greičiausiai sukels antisemitizmo protrūkį Lenkijoje ir paragino Izraelį „atsiprašyti ir sumokėti kompensaciją žuvusiųjų šeimoms“.

„Jei tai tiesa ir konvojus buvo tyčia užpultas, įtarus, kad jame yra teroristas, taip paaukojant civilių gyvybes, nežinau nė vienos (politinės) sistemos, kurioje tai būtų pateisinama“, – kalbėdamas su Lenkijos radijo stotimi „Trojka“ sakė jis.

„Akivaizdu, kad kažkas yra negerai su Izraelio kariuomenės ginklų naudojimo taisyklėmis, – sakė jis. – Negalima lengva ranka numoti į šį reikalą, teigiant, kad kare taip būna, kaip kad vakar pasakė B. Netanyahu.“

Izraelio smūgio pasekmės Gazos Ruože

Ši ataka sulaukė plataus pasmerkimo, o JAV prezidentas Joe Bidenas pasakė, kad Izraelis „nedėjo pakankamai pastangų, kad apsaugotų humanitarinius darbuotojus“.

„Tai nėra pavienis incidentas“, – sakoma antradienio vakarą paskelbtame rašytiniame J. Bideno pareiškime.

„Šis konfliktas yra vienas iš blogiausių pastaruoju metu pagal tai, kiek žuvo pagalbos darbuotojų“, – sakė J. Bidenas ir pridūrė, kad tai viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl taip sudėtinga Gazos Ruože skirstyti humanitarinę pagalbą.

„Izraelis padarė nepakankamai, kad apsaugotų pagalbos darbuotojus, bandančius suteikti civiliams gyventojams be galo reikalingą pagalbą, – sakė J. Bidenas. – Tokių incidentų kaip vakarykštis tiesiog neturi būti.“

„Izraelis taip pat nepadarė visko, kad apsaugotų civilius gyventojus, – tęsė J. Bidenas. – Jungtinės Valstijos ne kartą ragino Izraelį atskirti karines operacijas prieš „Hamas“ nuo humanitarinių operacijų, kad būtų išvengta civilių aukų.“

J. Bidenas paragino skubiai atlikti tyrimą ir paskelbti jo rezultatus. Jis teigė, kad yra „pasipiktinęs ir prislėgtas“ dėl savanorių žūties. „Jie tiekė maistą alkstantiems civiliams karo įkarštyje. Buvo drąsūs ir pasiaukojantys. Jų mirtis yra tragedija“, – sakė JAV prezidentas.

J. Bidenas ir jo administracija ilgą laiką susilaikė nuo viešų prieštaravimų, tačiau pastarosiomis savaitėmis ėmė vis labiau griežtinti toną Izraelio vadovybės atžvilgiu.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas šį išpuolį pavadino „nesuvokiamu sveiku protu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)