Džidoje vykusiame aukščiausiojo lygio taikos susitikime dalyvavo maždaug 40-ies šalių, įskaitant Kiniją, Indiją, JAV ir Ukrainą, atstovai.

Rusija, kuri nebuvo pakviesta, pareiškė, kad sprendimas įmanomas, jei Ukraina „nutrauks karo veiksmus ir teroristinius išpuolius“ ir jei Vakarų šalys nutrauks ginklų tiekimą Kyjivui.

Ji taip pat paragino Ukrainą perduoti Maskvai savo okupuotas teritorijas.

„Turi būti patvirtinti pirminiai Ukrainos suvereniteto pagrindai – neutralios, neprisijungusios ir nebranduolinės valstybės statusas“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Marijos Zacharovos pareiškime.

Praėjus daugiau nei metams po Maskvos pradėtos karinės invazijos Ukrainoje, Kyjivo pajėgos tęsia ilgai lauktą kontrpuolimą, siekdamos susigrąžinti okupuotas teritorijas.

Dėl Kinijos – „didelė pergalė“


Kinija tikina palaikysianti trečią derybų etapą, skirtą taikos Ukrainoje galimybių paieškoms. Tokia informacija išplatinta po 40 šalių atstovų susitikimo Saudo Arabijoje savaitgalį.

Dvi dienas Džidos mieste vykęs viršūnių susitikimas – antrasis toks po panašaus forumo, šią vasarą vykusio Kopenhagoje. Jo tikslas – aptarti esminius principus, kaip būtų galima užbaigti Rusijos karą Ukrainoje, rašo „The Guardian“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako besiviliantis, kad ši iniciatyva gali baigtis pasaulio lyderių „taikos viršūnių susitikimu“ rudenį, kurio metu būtų patvirtinti principai, grįsti jo paties pateikta dešimties punktų taikos formule.

Derybos, kuriose Rusija nedalyvavo, įtraukė Jungtines Valstijas, Indiją, Europos Sąjungą ir Kinijos specialųjį pasiuntinį Eurazijos reikalams Li Hui.

„Mus skiria daug nesutarimų, išgirdome skirtingų pozicijų, tačiau svarbiausia tai, kad mus vienija tie patys principai“, – „Reuters“ citavo prieš susitikimą Li Hui išsakytą mintį.

Dešimties punktų taikos formulė, kurią sudėliojo V. Zelenskis, apima Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą, Jungtinių Tautų principų atkūrimą ir tarptautinės teisės paisymą.

Ukrainos delegacijos šaltinis „Al Arabiya“ ir „Al-Hadath“ naujienų kanalams sakė, kad pasiūlymus palaikė kelios šalys.

Viršūnių susitikimas Džidoje surengtas po derybų Kopenhagoje birželį, kurių formatas buvo neformalus, tad po jo nebuvo parengtas joks oficialus pareiškimas, o Ukrainos šaltinis sakė, kad dešimties punktų formulė Džidoje „sulaukė daugiau paramos nei Kopenhagoje“.

Europos Sąjungos šaltinis teigia, kad Kinija „derybose dalyvavo itin aktyviai ir yra teigiamai nusiteikusi dėl trečio tokio lygio susitikimo“.

Kinijos įsitraukimas vertinamas kaip didelė ir svarbi diplomatinė pergalė – Pekinas buvo pakviestas į derybas Kopenhagoje birželį, tačiau tada nedalyvavo.

Vienas susijęs pareigūnas sakė, kad buvo susitarimas, kad darbo grupės vystys V. Zelenskio dešimties punktų formulę atliepiančias idėjas, o tuo pat metu ambasadorių grupė ir toliau derins technines darbo detales.

Darbo grupėms teks įvertinti sprendimų siūlymus globalaus maisto saugumo, branduolinio saugumo, aplinkosaugos, humanitarinės pagalbos, karo belaisvių ir pagrobtų vaikų grąžinimo kontekste, o tada tai „bus įtraukta į grupės ateities planus nacionalinio saugumo lygmeniu“, teigia šaltinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)