„Kiekviena valstybė privalo turėti bent šiek tiek savigarbos. Nuduoti, kad nieko nevyksta, kai vienos šalies lyderis skelbia pareiškimus, kvestionuojančius kitos valstybės suverenitetą, tiesiog negalima. Tai jau yra ta raudonoji linija, į kurios peržengimą būtina ryžtingai ir nedviprasmiškai sureaguoti, ypač turint omenyje tai, kad kitos valstybės lyderis gėdingus pareiškimus skelbia prieš vizitą į šalį, kurios suverenitetą neigia“, – feisbuke rašė O. Merežka.

O. Merežka nenurodė, apie kurį būtent valstybės lyderį kalba, tačiau žinutę paviešino po eilinių Ukrainai nepalankių pareiškimų, nuskambėjusių trečiadienį į Užhorodą turinčio atvykti Slovakijos ministro primininko Roberto Fico lūpų.

„Paprastai tokiais atvejais vizitas atšaukiamas, o Užsienio reikalų ministerija išplatina atitinkamą pareiškimą, kurio tikslas – apginti savo valstybės garbę ir suverenitetą“, – mano O. Merežka.

Žinutės komentarų skiltyje Ukrainos parlamentaras nei patvirtino, nei paneigė, kad savo pastabą taiko R. Fico pareiškimams. Užuot parašęs ką nors konkretesnio, jis nurodė, kad tai jo, „kaip tarptautinės teisės eksperto, bendro pobūdžio pastebėjimai“.

„Kalbu apie principus, o ne apie konkrečius asmenis. Kiekvienas gali interpretuoti savo nuožiūra“, – pridūrė jis.

Šeštadienį visuomeninei radijo stočiai RTVS Slovakijos ministras pirmininkas R. Fico pareiškė, kad Slovakija nepritaria Ukrainos priėmimui į NATO ir prireikus yra pasirengusi vetuoti šios šalies stojimą.

R. Fico sakė ketinantis vykti į Ukrainą susitikti su kolega Denysu Šmyhaliu pasienio Užhorodo mieste. Nors viena iš vizito priežasčių yra pristatyti papildomą pagalbos Ukrainai paketą, jis taip pat aiškiai parodys Slovakijos pozicijas, kurios skiriasi nuo Ukrainos norų, sakė Slovakijos premjeras.

„Pasakysiu jam, kad blokuosime ir vetuosime Ukrainos prisijungimą prie NATO, nes tai būtų ne kas kita, kaip pagrindas trečiajam pasauliniam karui“, – sakė R. Fico.

Jis taip pat pareiškė, esą vienintelis būdas užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą yra Kyjivui atiduoti dalį savo teritorijos įsibrovėliams.

„Turi būti kažkoks kompromisas“, – sakė R. Fico – Ko jie tikisi, kad rusai paliks Krymą, Donbasą ir Luhanską? Tai nerealu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)