„Kartu su Roberto Fico pergale Vengrija gali įgyti pragmatišką sąjungininką, kurio pasaulėžiūra svarbiausiais Europos klausimais labai panaši į Vengrijos vyriausybės“, – rašo laikraštis. „Ne tik gali pagerėti Vengrijos ir Slovakijos santykiai, bet ir yra daug vilčių, kad Višegrado grupė įgis naujos dinamikos ir vėl kalbės vienu balsu Europos Sąjungoje, – priduria leidinys.

„Magyar Nemzet” pabrėžia, kad ne mažiau svarbūs bus ir spalio 15 d. vyksiantys rinkimai Lenkijoje, kur liberalai varžysis su konservatoriais. „Jei valdančioji partija triumfuos, tai bus didžiulė pergalė Vidurio Europai, turint omenyje, kad Lenkija yra įtakingiausia šalis regione“, – sakė laikraščiui Samuelis Agostonas Mrazas iš „Nézőpont“ instituto.

Savo ruožtu Slovėnijos laikraštis „Dnevnik“ abejoja, ar R. Ficas automatiškai taps Viktoro Orbáno sąjungininku. Pirmiausia – neaišku, kurią savo programos dalį Slovakijos politikui iš tikrųjų pavyks įgyvendinti. „Dnevnik“ taip pat nemano, kad jis yra suinteresuotas stabdyti Slovakijos paramą Ukrainai ir laikytis neliberalios krypties.

„Slovakija gerai tvarko savo ekonomiką, o bet koks situacijos pablogėjimas gali atbaidyti investuotojus arba atkreipti Europos Komisijos dėmesį“, – rašo Slovėnijos laikraštis.

Šeštadienį vykusiuose pirmalaikiuose Slovakijos parlamento rinkimuose pergalę iškovojo buvusio premjero R. Fico partija „Smer-SD“, žadėjusi nutraukti karinę pagalbą Ukrainai. Ji surinko 23,3 proc. balsų.

Pagrindinė Slovakijos vengrų mažumos partija „Aljansas“ neįveikė 5 proc. barjero.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją