Senatas, kuriame dominuoja demokratai, jau priėmė įstatymo projektą, užtikrinantį tolesnę pagalbą Ukrainai, tačiau Atstovų Rūmuose šio teisės akto dar laukia sunkus kelias.

Trečiadienį leidinio „The Hill“ nuomonių skiltyje pasirodžiusiame straipsnyje D. Cameronas rašė, kad Kongresui tariantis ir balsuojant už finansinės paramos Ukrainai paketą, yra pasiryžęs pamiršti visus diplomatinius skrupulus ir ragino Kongresą pasisakyti už.

„Esu įsitikinęs, kad bendra mūsų istorija parodė, kokia beprotybė yra pasiduoti valiai tirono, siekiančio jėga perbraižyti sienas, – pridūrė jis. – Nenoriu, kad pademonstruotume silpnumą, kurį pademonstravome, kai 4-ajame praeito amžiaus dešimtmetyje susidūrėme su A. Hitleriu. Jis grįžo pareikalauti dar daugiau – begalės gyvybių, kuriomis teko sumokėti, kad sustabdytume jo vykdytą agresiją.“

„Nenoriu, kad pademonstruotume silpnumą, kokį pademonstravome 2008 m., kai V. Putinas įsiveržė į Sakartvelą, ar pasielgtume taip neryžtingai kaip 2014 m., kai jis užgrobė Krymą ir beveik visą Donbasą. 2022 m. prasidėjusi agresija – tai V. Putino grįžimas pareikalauti dar didesnės aukos, – įsitikinęs buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas. – Noriu, kad pademonstruotume stiprybę, kaip darėme nuo 2022 m.: padedant Vakarams, bet neaukojant NATO karių, Ukraina sugebėjo atsikovoti pusę V. Putino užgrobtos teritorijos.“

Po straipsnio pasirodymo „Sky News“ korespondentas Jamesas Matthewsas kreipėsi į M. T. Greene su klausimu: „Davidas Cameronas sako, kad turėtumėte balsuoti už finansinę pagalbą Ukrainai. Ką atsakytumėte į tokį raginimą?“

„Manau, jis pabandė palyginti mus su A. Hitleriu“, – pareiškė M. T. Greene, supainiodama nuolaidžiautojus, apie kurių elgesį D. Cameronas užsiminė, ir nacių lyderį.

Palyginti neseniai M. T. Greene buvo kritikuota dėl to, kad per pandemiją įvestą kaukių dėvėjimo tvarką prilygino Holokaustui. Vėliau, apsilankiusi Vašingtone veikiančiame Holokausto muziejuje, ji atsiprašė dėl išsakytų pastabų.

Trečiadienį, komentuodama D. Camerono poziciją, M. T. Greene nurodė: „Jei jis nusiteikęs kalbėti tik tokia kalba, tikrai neturiu ką jam atsakyti.“

„Jisai palygino jus su tais, kurie nuolaidžiavo A. Hitleriui: esą nebalsavimas už finansinę paramą Ukraina – tai nuolaidžiavimas V. Putinui“, – tęsė pašnekesį J. Matthewsas.

„Manau, man visai nesvarbu, ką D. Cameronas nori pasakyti. Manau, kad tai šiurkštus plūdimasis, o aš tokia kalba nesižaviu. D. Cameronas turėtų susirūpinti savo paties šalimi, o jeigu atvirai, lai pabučiuoja man į užpakalį“, – išrėžė M. T. Greene.

JAV Senatas antradienį patvirtino 60 mlrd. dolerių finansavimą Ukrainai, o Atstovų Rūmų pirmininkas nurodė, kad žemieji parlamento rūmai, kuriuose daugumą turi respublikonai, šio įstatymo projekto nepriims.

Atstovų Rūmų respublikonai, susivieniję su buvusiu prezidentu ir 2024 metų rinkimų galimu kandidatu Donaldu Trumpu, pažadėjo atmesti parengtą įstatymo projektą, į kurį taip pat įtraukta karinė pagalba JAV sąjungininkams Taivanui ir Izraeliui.

Demokratų vadovaujamuose aukštuosiuose Kongreso rūmuose įstatymo projektas priimtas 70 balsais prieš 29.

95,3 mlrd. dolerių pagalbos pakete Ukrainai numatyta skirti 60 mlrd. dolerių daugiausia karinės paramos šaudmenims, ginklams ir pan., 14 mlrd. dolerių – Izraeliui, taip pat skiriama milijardinė pagalba Taivanui bei kitiems partneriams Indijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Į įstatymo projektą, dėl kurio Senatas balsavo ankstyvą antradienio rytą ir kuriam pritarė abi partijos, neįtraukti JAV imigracijos politikos pakeitimai.

Stoltenbergas: JAV delsimas skirti paramą Ukrainai jau turi padarinių

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas primygtinai paragino JAV Atstovų Rūmus neblokuoti prezidento Joe Bideno vyriausybės planuojamos karinės paramos Ukrainai. „Jau matome padarinius to, kad JAV iki šiol nesugebėjo priimti sprendimo“, – sakė jis ketvirtadienį, turėdamas omenyje perspėjimus dėl amunicijos trūkumo Ukrainoje.

„Jei leisime laimėti prezidentui Putinui, tai būtų ne tik (...) tragedija Ukrainai, bet pavojinga ir mums“, – kalbėjo J. Stoltebergas NATO gynybos ministrų susitikimo Briuselyje kuluaruose. Anot jo, tęsti paramą Ukrainai atitinka mūsų pačių saugumo interesus.

Kokie vilkinamos paramos Ukrainai padariniai jau juntami, J. Stoltenbergas nekomentavo. Tačiau Aljanso sluoksniuose jau seniai kalbama, kad Ukrainai trūksta šaudmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)