Į tokius teiginius tviteryje sureagavo Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Mychaila Podoliakas. Jis išvardijo sąlygas, kurias turėtų įvykdyti Rusija, kad derybos tarp Maskvos ir Kyjivo būtų įmanomos.

Visų pirma, anot M. Podoliako, Rusijos pajėgos turėtų išeiti iš Ukrainos, be to, Rusijoje turėtų keistis politinis elitas, šalis agresorė taip pat turėtų pripažinti karo nusikaltimus bei išduoti už karą atsakingus asmenis tribunolui.

„Ar kažkas neaišku?“ – pridūrė M. Podoliakas.


V. Putinas penktadienį taip pat pareiškė, kad Maskva „atidžiai“ nagrinėja kai kurių Afrikos šalių lyderių pasiūlymus, kaip užbaigti karą Ukrainoje.

„Gerbiame jūsų iniciatyvas ir atidžiai jas nagrinėjame“, – sakė V. Putinas antrąją Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimo Sankt Peterburge dieną.

„Ankstesnes tarpininkavimo iniciatyvas monopolizavo vadinamosios išsivysčiusios demokratijos šalys. Dabar Afrika taip pat pasirengusi padėti spręsti problemas, kurios iš pažiūros nepriklauso jos prioritetų sričiai“, – sakė jis.

Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimas rengiamas po to, kai Rusija pasitraukė iš Juodosios jūros grūdų susitarimo, pagal kurį Ukrainai buvo leista eksportuoti Ukrainos grūdus, ir tai sukėlė Afrikos valstybių susirūpinimą.

Birželio mėnesį afrikiečių delegacija iš pradžių nuvyko į Ukrainą, o paskui į Rusiją su pasiūlymais tarpininkauti konflikte.

Afrikos pasiūlymai apėmė karinį deeskalavimą, saugumo garantijas abiem pusėms ir abipusį suvereniteto pripažinimą.

Ukraina atmetė pasiūlymą, teigdama, kad tai įšaldys konfliktą neužtikrinant, jog Rusijos kariai paliks Ukrainos teritoriją.

Kremlius anksčiau taip pat teigė, kad Afrikos pasiūlymus būtų „labai sunku įgyvendinti“.

Putinas: Rusija pasirašė karinius susitarimus su 40 Afrikos valstybių

Rusija pasirašė karinio bendradarbiavimo sutartis su daugiau nei 40 Afrikos šalių, penktadienį Sankt Peterburge paskelbė Rusijos prezidentas V. Putinas.

„Siekdami sustiprinti žemyno šalių gynybinius pajėgumus, plėtojame karinio ir karinio-techninio bendradarbiavimo partnerystes su daugiau nei 40 Afrikos valstybių“, – sakė V. Putinas antrąją ir paskutinę antrojo Rusijos ir Afrikos viršūnių susitikimo dieną.

V. Putinas pareiškė, kad Afrikos valstybės gavo platų ginklų ir technologijų asortimentą, kai kuriuos – nemokamai. „Kai kurios šių siuntų bus pristatomos neatlygintinai, siekiant sustiprinti šalių saugumą ir suverenitetą“, – sakė V. Putinas.

Afrikos šalių atstovai buvo pakviesti aktyviai dalyvauti Rusijos organizuojamuose kariniuose forumuose, kuriuose nagrinėjami ginklų techniniai aspektai, taip pat manevruose, skirtuose susipažinti su įranga ir jos panaudojimu.

Ketvirtadienį V. Putinas taip pat paskelbė, kad Rusija teiks pagalbą šalims jų pastangose išsivaduoti iš „kolonializmo liekanų“. Kremliaus vadovas pakartojo, kad Rusija ir toliau bus patikima grūdų tiekėja Afrikos šalims.

Rusija taip pat siekia plėsti savo įtaką Afrikoje atidarydama naujus konsulatus ir ambasadas bei padidindama esamų diplomatinių atstovybių darbuotojų skaičių. Rusija turi perteklinį personalą, kai apie 600 Rusijos atstovų buvo išprašyti iš Vakarų šalių, daugiausia dėl šnipinėjimo.

Per susitikimus su Afrikos valstybių ir vyriausybių vadovais V. Putinas siekė pademonstruoti, kad jis nėra tarptautiniu mastu izoliuotas. Penktadienį bus paskelbta viršūnių susitikimo deklaracija ir surengta spaudos konferencija.

Kremliaus teigimu, į susitikimą atvyko 49-ių iš 54-ių žemyno šalių atstovai, bet tik 17-ai Afrikos šalių atstovauja valstybių ar vyriausybių vadovai – mažiau nei per pirmąjį susitikimą 2019 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)