Savo istorija pasidalijęs Afganistano gydytojas iš Talibano susilaukė daugybės grasinimų mirtimi. Jis jau ilgą laiką nebegauna atlyginimo, tačiau vis vien tebedirba vienoje iš valstybinių Kabulo ligoninių. Daugelis jo personalo taip pat dar dirba ir daro tą neatlygintinai.

Maždaug 20 proc. darbuotojų pasitraukė. Be atlygio jie nebegalėjo darbuotis ir išmaitinti šeimų.

Tačiau likusieji – įskaitant sveikatos priežiūros sektoriaus darbuotojas moteris – tebedirba be atlygio. Šalyje vis mažėja medicininės įrangos ir senka vaistų atsargos. Jei nebus jokių esminių pokyčių, sistema ilgai neišsilaikys.

„Kiekvieną rytą, kai ateinu į ligoninę, svarstau, kad galbūt šiandien ji sugrius“, – pasakojo savo tapatybės nenorėjęs atskleisti gydytojas.

Viskas yra labai paprasta. Afganistano ištekliai išseko.

Daugiau nei 9 mlrd. dolerių (7,6 mlrd. eurų) užsienio rezervų – dauguma jų Jungtinių Valstijų bankuose – įšaldyta. Nors buvo pažadėta tarptautinė pagalba – dar 100 mln. eurų humanitarinės pagalbos, kurią suteikti neseniai įsipareigojo Europos Sąjunga – oro uostas vis dar neatidarytas, o afganistaniečiai jokios apčiuopiamos finansinės pagalbos dar nesulaukė.

Šaliai, kuri kliaujasi beveik vien tik užsienio parama, tai gali reikšti katastrofą. Tuo tarpu tarptautinė Vakarų bendruomenė suka galvas, kaip padėti paprastiems afganistaniečiams neremiant paties Talibano.

Nuo to laiko, kai Talibanas įžengė į Kabulą praėjo mėnuo. Netrukus po to prezidentas Ashrafas Ghani pabėgo iš šalies drauge su Centrinio banko valdytoju ir daugybe kitų aukšto rango pareigūnų. Tūkstančiai dėl savo gyvybės besibaiminančių žmonių taip pat paliko šalį.

Jų pakeisti tiesiai iš kovų atskubėjo tūkstančiai mūšio lauke užgrūdintų islamo kovotojų. Jie įrengė ginkluotus patikros punktus, persikėlė į prezidento rezidenciją ir ėmė kontroliuoti gausybės krizių kamuojamą ekonomiką, o šį procesą papildo nuolatiniai gandai apie vidinius konfliktus naujojoje Talibano vadovybėje.

Kurį laiką sklandantys gandai paskatino parduotuvių Kabulo centre užsidarymą baiminantis, kad tarp konkuruojančių stovyklų rėmėjų įsiplieks smurtas, rašo news.sky.com.

Tačiau užsidariusių įstaigų filmuoti žurnalistams Talibano policijos pareigūnai neleido ir ėmė agresyviai teirautis, kodėl koncentruojamasi į neigiamus naujojo režimo aspektus.

„Eikite apžiūrėti veikiančių parduotuvių, – vienas iš pareigūnų nurodė žurnalistams. – Kodėl jūs kreipiate dėmesį tik į uždarytas?“

Žurnalistams išties pavyko pamatyti veikiančių ir šurmuliuojančių prekyviečių, tačiau jie matė mažai veikiančių parduotuvių ir daug tuščių prekystalių turguose.

Pasak „Atlantic Council“, buvęs Centrinio banko valdytojas Ajmalis Ahmady teigė, kad Talibanas turi „užtektinai pajamų perversmui, tačiau ne valstybės valdymui“.

Tūkstančiai žmonių kasdien visoje sostinėje valandų valandas laukia prie bankų norėdami išsiimti savo grynųjų pinigų.

„Šiais laikais išgyventi Afganistane yra pernelyg sudėtinga, – žurnalistams pasakojo vienas vyriškis. – Tai mūsų pačių pinigai. Jie pasiėmė mūsų pinigus, jie laiko mūsų pinigus ir nenori mums jų išmokėti.“

Kitas vyriškis piktai pasisakė apie tarptautinę bendruomenę: „Jie įšaldė [šalies] pinigus, tačiau dėl to problemų kilo ne valdžiai, o žmonėms“.

Vyriškis tęsė: „Valdžios žmonės yra saugūs... Bet pažvelkite į tuos žmones [mosteli ranka į minią prie banko]… Dabar jie nebeturi ko valgyti“.

Valstybinėms ligoninėms ši situacija reiškia, kad gydytojams tenka priimti širdį draskančius sprendimus, kurį pacientą gydyti, mat vaistų jie turi labai mažai.

Ligoninės, kurioje apsilankė žurnalistai, intensyvios priežiūros skyriuje gulėjo 16-metis jaunuolis. Jis yra komoje – vaikiną apsvaigino jį seksualiai išnaudoję prievartautojai.

Tėvai vaikiną apleido. Jis guli pririštas, kad neimtų judinti rankų ir neišsitrauktų prijungtų vamzdelių. Jaunuolio gyvybę palaikantys medikai būgštauja dėl to, kiek laiko jiems užteks vaistų ir pavyks išlaikyti jį gyvą.

„Jis tiesiog laukia mirties“, – konstatuoja prižiūrintis gydytojas.

Jis neįsivaizduoja, kiek laiko pavyks palaikyti paauglio gyvybę – ar kiek laiko pavyks išlaikyti veikiančią ligoninę.

„Situacija yra labai slegianti, – aiškina gydytojas. – Aš esu akademikas. Aš ne politikas, todėl nesu įsitraukęs į tuos sprendimus, bet, mano manymu, tarptautinė bendruomenė neturėjo štai taip atsitraukti.“

„Negalima taip apleisti Afganistano žmonių... Reikia palaikyti Afganistaną. Būtina palaikyti visus gydytojus. Turite palaikyti mane – aš profesorius“, – pridūrė gydytojas.

Už kelių kilometrų milžiniškuose rūmuose įsikūrė Talibano kovotojai. Šie rūmai anksčiau priklausė liūdnai pagarsėjusiam karo vadui Abdului Rashidui Dostumui, žinomam dėl savo žiaurumo kovos lauke ir dėl prabangaus gyvenimo būdo. Anksčiau Dostumas buvo viceprezidentas.

Prabanga tviskančiuose rūmuose įrengtas baseinas, pirtis ir tropinis šiltnamis. Talibano kovotojai buvusio viceprezidento nuotraukas, kuriomis nukabinėtas ilgas rūmų įėjimas, dabar pridengė religiniais judėjimo šūkiais. Kovotojai sėdi įsitaisę priešais išrikiuotus akvariumus su egzotinėmis žuvimis, daugelis jų gniaužia naujuosius amerikietiškus ginklus.

Vienas iš aukštesnio rango kovotojų žurnalistams tarė: „Čia gyveno labai blogi žmonės... Tauta badavo, o [Dostumas] pasistatė sau pilį... Be šitos jis turėjo ir daugiau pilių. Jis galėjo tuos pinigus atiduoti žmonėms, tada nebūtų buvę skurdo“.

Suprantama, vis nesiliauja pranešimai apie plačiai išplitusį kyšininkavimą. Dabar Talibano kontroliuojamas Centrinis bankas teigia iš buvusių aukščiausio rango vyriausybės pareigūnų konfiskavęs 12,4 mln. dolerių (10,54 mln eurų) grynais ir auksu.

Bet turto konfiskavimas šalies ekonominių problemų neišspręs – jos yra gerokai labiau komplikuotos.

Tačiau Talibanas siekia visur – ypač užsienio žiniasklaidoje – išryškinti ankstesnės valdžios trūkumus.

Kaip pabrėžia Talibanas, A. R. Dostumo dvaras yra Afganistaną apėmusios endeminės korupcijos simbolis. Tačiau, prabėgus vienam Talibano valdymo mėnesiui, daugumai Afganistano gyventojų jų patiriamas vargas ir skurdas sulaukia ne sprendimų, o tik gausybės naujų veidų su ginklais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)