„Nesvarbu, ką sako tam tikri žmonės, bet mes nesustosime“, – pareiškė Turkijos prezidentas Stambule.

Tuo tarpu JAV aukščiausio rango kariuomenės pareigūnas pareiškė, kad Turkijos karinė operacija prieš Sirijos kurdų kovotojus yra „palyginti ribota“, kalbant apie joje dalyvaujančių sausumos pajėgų gausą.

Delfi trumpai
Trečiadienį Turkija pradėjo didelio masto puolimą prieš kurdų kontroliuojamus rajonus Sirijos šiaurės rytuose ir po intensyvaus bombardavimo surengė sausumos puolimą, kuriam sąlygas sudarė JAV karių atitraukimas.
Turkijos karinė operacija prieš kurdų pajėgas šiaurės rytų Sirijoje privertė apie 100 tūkst. žmonių palikti savo namus.
JT nurodė, kad karinė operacija, vykdoma palei Sirijos sieną su Turkiją keliais frontais, turi daugiau kitų humanitarinių pasekmių.
Penktadienį Ankara pranešė apie pirmą per operaciją Sirijos šiaurėje žuvusį savo karį. Jis žuvo per susirėmimus su kurdų pajėgomis.
SOHR duomenimis, nuo kampanijos pradžios iš viso žuvo 17 civilių ir 41 kurdų kovotojas.

„Kol kas turkai įvykdė pilotuojamų orlaivių su pastoviaisiais sparnais antskrydžių... Jie surengė artilerijos smūgių ir kelias tiesiogines tankų atakas sienos šiaurinėje pusėje“, – spaudos konferencijoje kalbėjo JAV generalinio štabo viršininkas Markas Milley.

„Kalbant apie pajėgas, atsiųstas iš pietų, kiek žinome, šios sausumos pajėgos yra palyginti ribotos“, – pridūrė jis.

Sirijos kurdai: po Turkijos bombardavimo į laisvę ištrūko penki IS kovotojai

Kurdų pareigūnai pranešė, kad penktadienį iš vieno Sirijos šiaurės rytuose esančio kurdų prižiūrimo kalėjimo pabėgo penki jame kalinti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) nariai, Turkijos pajėgoms subombardavus tą rajoną.

„Penki teroristai pabėgo iš Navkuro, netoli kalėjimo susprogus sviediniui“, – pareiškė vienas pareigūnas, tarnaujantis Sirijos demokratinėse jėgose (SDF), autonominio kurdų regiono faktinėje armijoje.

Kaip naujienų agentūrai AFP pranešė vienas sargybinis, dirbantis Kamišli mieste esančiame Navkuro kalėjime, anksčiau šioje įstaigoje buvo kalinami daugiausia džihadistai užsieniečiai.

Turkija ir jos sąjungininkai Sirijoje trečiadienį pradėjo kruviną karinę operaciją prieš SDF kontroliuojamas teritorijas.

Per šią kampaniją artilerijos sviediniai kartais sprogsta šalia svarbių infrastruktūros objektų, įskaitant dalį kalėjimų, kur laikomi tūkstančiai įtariamų džihadistų.

Anksčiau šią savaitę iš pasienio išvestų JAV karių palaikymo netekę kurdų kovotojai mobilizavosi Sirijos šiaurės rytuose iš kitų rajonų, mėgindami atremti Turkijos remiamų pajėgų puolimą.

Dar vienas kurdų pareigūnas informavo, jog kita netoliese esanti kalinimo įstaiga, Džerkino sulaikymo centras, taip pat yra nuolat puolama turkų pajėgų – taigi, padidėjo rizika, kad iš jo irgi ištrūks kalinių.

Masinio pabėgimo perspektyva kelia didelį susirūpinimą daugeliui galingųjų užsienio valstybių. Jos būgštauja, kad IS kovotojai gali sugrįžti į jų teritoriją ir kad Artimųjų Rytų regione vėl pradės veikti ši ekstremistų grupuotė.

Pasak kurdų administracijos, kurdų kontroliuojamose teritorijose esančiuose septyniuose sulaikymo centruose iš viso kalinami apie 12 tūkst. vyrų.

Tarp jų yra sirų ir irakiečių, taip pat 2 500–3 000 įtariamų IS kovotojų iš 54 kitų šalių.

Vyksta intensyvūs mūšiai

Sirijos šiaurės rytuose penktadienį vyksta intensyvios kovos, Turkijos pajėgoms ir jų sąjungininkams trečią puolimo dieną bandant užimti kurdų kontroliuojamus miestelius.

Sirijos demokratinės jėgos (SDF) – autonomiškų kurdų de facto armija – stengiasi atremti sausumos atakas prie maždaug 120 km ilgio sienos atkarpos.

„Vyksta intensyvios SDF ir turkų kovos įvairiuose frontuose, daugiausia nuo Tel Abjado iki Ras al Aino“, – pranešė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Turkijos karinė operacija Sirijoje

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR sakė, kad Turkijos pajėgos ir jų sąjungininkai Sirijoje, daugiausia – buvę arabų sunitų sukilėliai, naudoja aviacijos smūgius, sunkiąją artileriją ir raketas.

SDF per savo gynybos operacijas „naudojasi tuneliais, apkasais ir bermomis“, sakoma pranešime.

Per kurdų kontratakas praėjusią naktį buvo atkovoti du iš 11 kaimų, prarastų nuo Turkijos puolimo pradžios trečiadienį.

Su kurdų administracija susijęs žiniasklaidos centras taip pat pranešė, kad labiausiai nukentėjo Ras al Ainas ir Tel Abjadas, iš kurių pasitraukė beveik visi gyventojai.

Centras citavo kurdų pajėgų pareigūną, sakiusį, jog kai kurios gentys šiame daugiausia arabiškame rajone palaiko turkus ir aktyvavo „miegojusias“ kuopeles, kad pultų SDF iš užnugario.

SOHR taip pat pranešė, kad prie turkų prisidėjo dešimtys pasienio gyventojų arabų.

Pasak SOHR, nuo puolimo pradžios jau žuvo mažiausiai 10 civilių ir 29 SDF kovotojai.

Turkija penktadienį ryte paskelbė, kad žuvo vienas jos karys, o dar trys buvo sužeisti.

JAV pareigūnas: Turkija neperžengė Trumpo linijos

Turkija savo puolimu prieš Sirijos kurdų pajėgas neperžengė JAV prezidento Donaldo Trumpo nubrėžtos linijos, ketvirtadienį sakė vienas JAV pareigūnas, kuris pridūrė, kad Vašingtonas nori tarpininkauti dėl ugnies nutraukimo.

D. Trumpas visą savaitę siunčia prieštaringus signalus dėl Turkijos operacijos prieš Sirijos kurdus: iš pradžių jis sakė suprantantis Turkiją, o paskui kritikavo puolimą ir pagrasino sankcijomis, jei ši operacija „nebus humaniška“.

Paprašytas apibrėžti, kokiais veiksmais būtų pažeista miglota D. Trumpo riba, minėtas JAV pareigūnas sakė, kad tarp tokių veiksmų būtų „etninis valymas, artilerijos apšaudymas nesirenkant taikinių, aviacijos ir kitokia ugnis, nukreipta į civilius gyventojus“.

„Reikšmingų to pavyzdžių kol kas nematėme, bet dar labai anksti“, – žurnalistams sakė pareigūnas, kuris kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)