Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, tapęs pirmuoju Rusijos gynybos ministru, apsilankiusiu Pakistane po Sovietų Sąjungos griūties, praeitą savaitę su Islamabadu pasirašė itin svarbų karinio bendradarbiavimo susitarimą. Pasaulio bendruomenė „nori turėti reikalų su Pakistanu“, - pareiškė ministras, teigiama Pakistano valdžios išplatintame pareiškime, skelbia „Bloomberg“.

Šis susitarimas pasirašytas kaip tik tuo metu, kai Rusijos prezidentas V. Putinas, kurio šalis dėl paramos Ukrainoje veikiantiems separatistams patiria vis didesnę JAV ir jų sąjungininkų izoliaciją, siekia pagerinti ir išplėsti santykius su Azija. Pastaraisiais metais Amerika aplenkė Rusiją ginkluotės tiekimo Indijai srityje, todėl Maskva priėmė sprendimą peržiūrėti politikos Pietų Azijoje strategiją.

„Matome naują Rusiją. Indijai ieškant vis naujų bendradarbiavimo su Amerika ir Izraeliu galimybių gynybos srityje, Rusija taip pat nori išplėsti rinką savo produkcijai. Tiek Rusija, tiek Indija peržiūri savo strategijas“, – tvirtina Delyje esančio centro „Society for Policy Studues“ vadovas C. Uday Bhaskaras.

Rusijai bandant atlaikyti Amerikos ir Europos Sąjungos pritaikytas sankcijas, V. Putinas gruodį planuoja apsilankyti Indijoje ir susitikti su šalies ministru pirmininku Narendra Modi. Lapkritį Maskva jau paskelbė apie planus į Kiniją, artimą Pakistano sąjungininkę, tiesti jau antrą dujotiekį. Ekspertų vertinimu, tai žingsnis, kuriuo Rusijos prezidentas ketina sutvirtinti energijos šaltinių eksporto į Aziją strategiją.

Rublio bėdos

„Rusija ir Kinija taip pat siekia glaudesnio bendradarbiavimo. Tai dar vienas veiksnys, kodėl Rusija vis dažniau žvalgosi į Pakistaną. Labai svarbu būti sąjungininko sąjungininku“, – telefonu sakė buvęs Pakistano šaudmenų gamyklų komplekso pirmininkas, į pensiją išėjęs pulkininkas leitenantas Talatas Masoodas.

2014 metais Rusijos BVP augimas sustos, o 2015 metais smuks 1,7 proc. Numatomas ir infliacijos šuolis – nuo 7,6 iki 8,4 proc. Šiais metais dolerio atžvilgiu Rusijos rublis jau smuktelėjo 28 proc. Tai blogiausias rezultatas iš visų „Bloomberg“ stebimų besivystančių rinkų valiutų.

Rusija ir Sovietų Sąjunga buvo didžiausios Indijos ginkluotės tiekėjos. Nuo 1950 metų jos į Indiją įveždavusios 70 proc. visų importuojamų ginklų, teigiama „International Peace Research Institute“ turimoje ataskaitoje. Pakistanas iš Rusijos ir Sovietų Sąjungos tuo metu gaudavo tik 2 proc. ginkluotės, didžiąją dalį įsigydavo iš JAV ir Kinijos.

Svarbus bendradarbiavimas

Rusija ir Pakistanas ketina savo uostuose priimti daugiau karo laivų, bendradarbiauti kovoje su terorizmu ir prisidėti stabilizuojant padėtį Afganistane, skelbia Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS. S. Šoigu taip pat susitiko ir su Pakistano ministru pirmininku Nawazu Sharifu, kuris tvirtina, kad šie žingsniai yra būtini, siekiant paskatinti 542 mln. dolerių (1,509 mlrd. Lt) vertės dvišalę prekybą, skelbia Pakistano transliuotojas „Pakistan Broadcasting Corp“.

„S. Šoigu apsilankė labai svarbiu metu, artėjant laikui, kai JAV vadovaujamos NATO pajėgos 2014 metų pabaigoje pasitrauks iš Afganistano. Vizitas ne tik sutvirtino dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje, bet ir suteikė galimybę suvienyti jėgas į regioną grąžinant taiką ir stabilumą“, – teigiama Pakistano vyriausybės pareiškime.

Šalims labai svarbu subalansuoti santykius tiek su Indija, tiek su Pakistanu – šalimis, kurios nuo 1947 metų, kai subyrėjo Britų Indija, buvo įsivėlusios net į tris karinius konfliktus. Praeitą savaitę Pakistano premjerui skambino pats JAV prezidentas Barackas Obama – vos priėmęs kvietimą dalyvauti Indijos respublikos dienos proga sausio 26 dieną rengiamame parade.

JAV ginklai

Amerika aplenkė Rusiją ir tapo didžiausia gynybos įrangos importuotoja į Indiją, teigiama rugpjūtį parlamentui įteiktuose dokumentuoju. Atitinkamai antroje ir trečioje vietoje atsidūrė Prancūzija ir Izraelis.

Indijos ministras pirmininkas N. Modi siekia modernizuoti Indijos ginkluotąsias pajėgas ir mažinti priklausomybę nuo importuojamų ginklų.

Vos prieš keletą dienų Indija paskelbė 2,5 mlrd. dolerių (6,96 mlrd. Lt) vertės viešąjį konkursą artilerijos įsigijimui – tai pirmasis stambaus kalibro ginklų įsigijimas nuo XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio. Jeigu konkursą laimės gamintojas iš užsienio, į šalį 100 vienetų bus įsivežta, o likusieji 714 bus pagaminti pačioje Indijoje, pasitelkus technologijas iš užsienio.

Rusijos ambasadorius Indijoje Aleksandras Kadakinas „Press Trust of India“ spalį sakė, kad „Indija iš Amerikos technologijų negauna“, o „Rusija kartu su Indija stato branduolinę jėgainę ir kuria naikintuvus“.

A.Kadakinas taip pat abejoja Indijos sąžiningumu „skiriant gynybos užsakymus“. 2013 metais „Hindustan Times“ jis sakė: „Mes žinome, kokie triukai naudojami manipuliuojant tokiais susitarimais“. Anot diplomato, Rusija visada buvo Indijos pusėje, todėl, netekusi svarbiausio ginklų importuotojo statuso, „Rusijos reputaciją patyrė skaudų smūgį“.

Šiais metais A. Kadakinas atmetė nuogąstavimus, kad Rusija, priėmusį sprendimą parduoti Mi-35 gynybos sraigtasparnių Pakistanui, keičia savo politiką Indijos klausimu. „Nebus imtasi jokių veiksmų, galinčių pakenkti santykiams su Indija“, – patikino A. Kadakinas.