Įtariamas užpuolikas, 25 metų Maroko pilietis Ayobas El Khazzani, penktadienio vakarą į Paryžių važiavusiame traukinyje pradėjo šaudyti iš Kalašnikovo automato, bet tada jį pargriovė trys keleiviai amerikiečiai, kuriems padėjo vienas britas.

Iš pradžių A.El Khazzani neigė norėjęs įvykdyti džihadistinę ataką ir sakė, kad paprasčiausiai netikėtai aptiko ginklų slėptuvę ir nusprendė juos panaudoti ketindamas apiplėšti keleivius.

Tačiau į jį, kaip į radikalų islamistą, dėmesį buvo atkreipusios kelių valstybių žvalgybos tarnybos, tad prancūzų tyrėjai dėmesį sutelkė ties ekstremistinės atakos tikimybe.

Pagal Prancūzijos įstatymus, įtariamieji, kurių atžvilgiu vykdomi tyrimai dėl įtariamo terorizmo, gali būti apklausiami iki 96 valandų. Tai reiškia, kad A.El Khazzani gali būti laikomas iki antradienio vakaro.

Ginkluotas A.El Khazzani tame greitajame traukinyje išėjo iš tualeto kaip tik tada, kai traukinys iš Belgijos įvažiavo į Prancūziją.

Vienas keleivis prancūzas bandė nuginkluoti „neaukštą, liesą, nelabai stiprų“ A.El Khazzani, bet jis ištrūko ir paleido mažiausiai vieną šūvį, sužeisdamas šeštą dešimtį metų einantį prancūzų ir amerikiečių kilmės keleivį.

Tačiau tada užpuoliką puolė ir sutramdė du ne tarnyboje buvę JAV kariai ir jų draugas.

A.El Khazzani buvo areštuotas, kai traukinys, kuriuo važiavo 554 keleiviai, sustojo Araso stotyje Šiaurės Prancūzijoje.

B.Obama dėkodamas paskambino užpuoliką sutramdžiusiems amerikiečiams

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį paskambino trims amerikiečiams, kurie didvyriškai sutramdė ginkluotą užpuoliką greitajame traukinyje, važiavusiame iš Amsterdamo į Paryžių, ir pasveikino juos dėl jų „nepaprastos drąsos“, paskelbė Baltieji rūmai.

Spenceris Stone‘as, Aleksanderas Skarlatosas ir Anthony Sadleris penktadienį puolė, nuginklavo ir sutramdė užpuoliką, kuris paleido kelis šūvius ir į jų vagoną įsiveržė ginkluotas automatu.

S.Stone‘as, kuris tarnauja JAV oro pajėgose, per grumtynes buvo smarkiai supjaustytas ir šeštadienį tebegulėjo ligoninėje.

Užpuolikas, kuris turėjo Kalašnikovo automatą, automatinį pistoletą ir peilį kartonui, buvo suimtas, kai tas greitasis traukinys sustojo Prancūzijos šiauriniame Araso mieste.

B.Obama paskambino šiems trims amerikiečiams, „kad pagirtų ir pasveikintų juos dėl jų drąsos ir greitų veiksmų ... į Paryžių vykusiame jų traukinyje“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Ericas Schultzas.

„Prezidentas išreiškė savo dėkingumą šiems trims asmenims už jų didvyriškus veiksmus, užkirtusius kelią dar didesnei tragedijai“, – sakė E.Schultzas.

„Prezidentas palinkėjo karinių oro pajėgų eiliniui Stone‘ui greit visiškai pasveikti ir pasakė, kaip visi amerikiečiai didžiuojasi jų nepaprasta drąsa“, – pridūrė atstovas.

Minimi trys kariai yra draugai nuo vaikystės; jie drauge keliavo po Europą po Oregono nacionalinės gvardijos nario A.Skarlatoso tarnybos Afganistane.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)