Helmando provincijos sostinėje Laškar ga Talibanas koordinuotai atakavo miesto centrą ir kalėjimą. Keliomis valandomis anksčiau Kabulo vyriausybė paskelbė siunčianti į pagalbą savo pajėgoms šiame mieste šimtus specialiųjų pajėgų narių.

Susirėmimai Afganistane intensyvėjo nuo gegužės pradžios, kovotojams siekiant pasinaudoti palankia padėtimi, kai po beveik 20 metų trukusios kampanijos iš šalies baigiamos išvesti JAV vadovaujamos užsienio pajėgos.

Afganistaniečių saugumo pajėgoms sunkiai sekantis atremti talibų puolimus, prezidentas Ashrafas Ghani pirmadienį apkaltino Vašingtoną dėl šalyje šlyjančios saugumo padėties.

„Mūsų dabartinės padėties priežastis – kad šis sprendimas buvo priimtas staiga“, – parlamentui sakė A. Ghani, turėdamas galvoje užsienio pajėgų išvedimą. A. Ghani sakė perspėjęs Vašingtoną, kad išvedimas sukels „padarinių“.

Tuo metu Jungtinės Valstijos paskelbė priimsiančios dar tūkstančius afganistaniečių pabėgėlių, visoje šalyje intensyvėjant smurtui. „Atsižvelgdama į padidėjusį Talibano smurto lygį, JAV vyriausybė stengiasi tam tikriems afganams, įskaitant tuos, kurie dirbo su Jungtinėmis Valstijomis, suteikti galimybę kaip pabėgėliams persikelti į JAV“, – sakoma Valstybės departamento pranešime.

Vašingtonas jau anksčiau pradėjo evakuoti tūkstančius vertėjų, pastaruosius du dešimtmečius bendradarbiavusių su amerikiečių pajėgomis ir diplomatinėmis tarnybomis, bei jų šeimų narių.

„Paralyžiuotas gyvenimas“

Pietų Afganistane kautynės praeitą naktį tęsėsi Laškar Ga, bet Afganistano pajėgoms pavyko atremti naują Talibano puolimą. „Afganistaniečių sausumos pajėgų ir aviacijos smūgiais ataka buvo atremta“, – sakė kariškiai Helmande.

Tačiau gyventoja Hawa Malalai perspėjo, kad mieste plečiasi krizė. „Vyksta kautynės, dingsta elektra, sergantys žmonės ligoninėje, telekomunikacijų tinklai neveikia. Nėra jokių vaistų; vaistinės uždarytos“, – skundėsi ji.

Labdaringa medicinos organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF) nurodė, kad Laškar Ga mieste daugėja aukų.

„Nesiliauja šaudymas, aviacijos smūgiai ir apšaudymas iš minosvaidžių tankiai apgyventuose rajonuose. Namai bombarduojami; daug žmonių sunkiai sužeisti“, – sakoma MSF koordinatorės Helmande Sarah Leahy pranešime.

„Dabar tiesiog pernelyg pavojinga, gyvenimas paralyžuotas“, – pridūrė ji ir nurodė, kad MSF klinika operuoja daug sužeistųjų.

Helmande daug metų vyko JAV Jungtinės Karalystės pajėgų didelio masto karinės operacijos, bet saugumo padėtis provincijoje tik dar labiau pablogėjo. Šioje provincijoje auginama daug opijinių aguonų, užtikrinančių daugiausia žaliavos neteisėtai tarptautinei prekybai heroinu, kuri yra svarbus Talibano pajamų šaltinis.

Laškar Ga praradimas taptų didžiuliu strateginiu ir psichologiniu smūgiu Kabulo vyriausybei, žadėjusiai ginti provincijų sostines bet kokia kaina. Vyriausybė jau anksčiau šią vasarą prarado kontrolę daugelyje kaimiškų vietovių, dabar kontroliuojamų Talibano.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)