Nuo sekmadienio vidurnakčio galiojančios paliaubos kybo ant plauko, nes susirėmimai nesiliovė prie vieno strategiškai svarbaus geležinkelių mazgo, o abi konflikto pusės skundžiasi, kad nevykdomos sąlygos, kurios leistų pradėti atitraukti sunkiąją ginkluotę nuo fronto linijos.

Įsigaliojus paliauboms, susiėmimai tęsėsi aplink Debalcevės miestą – svarbią geležinkelio jungtį tarp separatistų kontroliuojamų Donecko ir Luhansko miestų, kur tūkstančiai vyriausybės pajėgų karių yra beveik visiškai apsupti gerai ginkluotų separatistų.

„Jungtinės Valstijos smarkiai susirūpinusios dėl blogėjančios padėties Debalcevėje ir jos apylinkėse Rytų Ukrainoje“, – sakoma JAV Valstybės departamento atstovės Jen Psaki paskelbtame pareiškime.

„Raginame Rusiją ir separatistus, kuriuos ji remia, nedelsiant sustabdyti visas atakas, dirbti su ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija), kad būtų užtikrintas paliaubų sąlygų laikymasis ir ... visiškai įgyvendinti savo įsipareigojimus pagal Minsko susitarimus“, – pridūrė ji.

Kijevo pareigūnai ir separatistai kaltina vieni kitus tęsiant atakas, dėl kurių jie negali atitraukti tankų, raketų ir artilerijos nuo fronto linijos Ukrainos rytuose.

ESBO grupė, kuriai pavesta stebėti paliaubas, negalėjo patekti į Debalcevę dėl ten vykstančių kautynių.

Ukrainos vyriausybė nurodė, kad separatistai sekmadienį surengė daugiau negu 112 atakų prieš jos pajėgų pozicijas, per kurias žuvo penki kariai, o dar 25 buvo sužeisti.

Pirmadienį buvo surengtos dar 38 atakos – daugiausiai bombardavimai iš salvinės raketų ugnies sistemų „Grad“ ir minosvaidžių, rašoma Gynybos ministerijos paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Kijevas nurodė, kad separatistai patys apšaudė Donecką, kad dėl tos atakos apkaltintų vyriausybės pajėgas.

„Rusijos remiamų separatistų agresyvūs veiksmai ir pareiškimai kelia grėsmę naujausioms paliauboms ir planuojamam sunkiosios ginkluotės atitraukimui, kaip numatyta vasario 12-osios Minsko susitarimų įgyvendinimo priemonių plane“, – sakė J.Psaki.

Ji taip pat pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos „atidžiai stebi“ pranešimus apie naują Rusijos karinės technikos koloną, judančią Debalcevės link.

Sunkioji ginkluotė neatitraukta, aidi šūviai

Ukrainos vyriausybės pajėgos ir prorusiški separatistai pagal Minske pasirašytątaikos sutartį nesugebėjo iki vidurnakčio nuo fronto linijos atitraukti sunkiosios ginkluotės, skelbia BBC.

Abi pusės privalėjo atitraukti ginkluotę praėjus dviem dienoms nuo paliaubų įsigaliojimo. Vyriausybinės pajėgos tvirtina neatitrauksiančios ginkluotės, kol nesibaigs nuožmios kovos Debalcevės mieste. Tuo tarpu separatistai teigia, kad sutartis negalioja šiame mieste, kadangi jis yra apsuptas. Sukilėliai pasiūlė Debalcevėje apsuptiems Kijevo kariams saugų koridorių, kuriuo jie galėtų palikti miestą.

Ukrainos kariuomenės vadas pranešė, kad separatistai nuo ankstyvo sekmadienio ryto surengė 112 atakų, dauguma jų - Debalcevėje. Be kita ko, pareigūnas nurodė, kad netoli Mariupolio taip pat vyksta kovos.

„Ginkluotės atitraukimo sąlyga yra Minsko sutarties pirmojo punkto įgyvendinimas - paliaubos. 121 ataka nėra paliaubų rodiklis“, - kalbėjo Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka.

Separatistų vadai taip pat tvirtina, kad nėra pagrindo atitraukti sunkiosios ginkluotės iš kovos zonos.

Separatistų „gynybos ministras“ Vladimiras Kononovas pažymėjo: „Atitrauksime sunkiąją ginkluotę nuo kontaktinės linijos, kai gausime aiškų ženklą, jog Ukrainos pusė pradėjo daryti tą patį“.

Stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ieško būdų, kaip patekti į Debalcevę po to, kai sukilėliai sekmadienį atsisakė juos įsileisti. Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ragino ESBO atstovams užtikrinti laisvą priėjimą prie Rytų Ukrainos miestų.

Tuo metu JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki nurodė, kad Vašingtonas itin sunerimęs dėl blogėjančios padėties Debalcevėje ir aplink ją, bei paragino Rusiją ir jos remiamus separatistus nedelsiant nutraukti atakas.