Tokią nuomonę per interviu, kurį šiandien publikuoja prancūzų dienraštis „Figaro“, išsakė dabartinis šalies prezidentas Petro Porošenka. Tokio Aukščiausiosios Rados sprendimo tuo metu nepalaikė ir laikinai šalies prezidento pareigas ėjęs Oleksandras Turčynovas, tačiau parlamentarų ambicijos sukėlė nemenką ažiotažą, skelbia newsru.com.

„Visada sakiau ir galiu pakartoti tai ir šiandien: Aukščiausiosios Rados sprendimas atimti iš rusų kalbos regioninės kalbos statusą buvo klaida. Rinkiminės kampanijos metu ne kartą pažymėjau, jog toks įstatymas niekada nesulauktų mano pritarimo. Tikiuosi, jog daugiau niekada kalbos ar kultūros klausimas nesukels grėsmės Ukrainos valstybinei vienybei“, - teigia P. Porošenka, kurį cituoja naujienų agentūra ITAR-TASS.

Kalbėdamas apie Ukrainos pietrytinių teritorijų ateitį, P. Porošenka sakė: „Mes labai gerai suprantame, jog šių regionų kariniais veiksmais susigrąžinti mums niekada nepavyks. Ten mums reikia kovoti dėl vietos žmonių protų ir širdžių. Neturime jokių prieštaravimų tam, kad rusų kalba būtų naudojama kaip oficiali kalba. Mes netgi esame pasirengę decentralizacijos įgyvendinimui bei esame pasirengę valstybės lėšomis padengti visų pastatų, nukentėjusių konflikto metu, remonto išlaidas. Taip pat sutiktume skubiai imtis šalies rytinių regionų infrastruktūros atkūrimo ir pasirūpinti investicijomis į regiono pramonę“, - žada Ukrainos prezidentas.

Anot P. Porošenkos, atstatymo ir atkūrimo procesams bus panaudotos Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų lėšos, kurias pastarosios Ukrainai skyrė kaip finansinę pagalbą sprendžiant krizę šalyje.

P. Porošenka taip pat pažymėjo, jog labai svarbus buvo jo susitikimas su Rusijos Federacijos prezidentu Vladimiru Putinu Normandijoje, kuriame taip pat dalyvavo Prancūzijos prezidentas Francois Hollande ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel. „Šios derybos tapo puikia galimybe atkurti taiką“, - mano Ukrainos prezidentas.

„Deja, Rusija jokių konkrečių veiksmų, neskaitant šalies parlamento Aukštųjų Rūmų sprendimo panaikinti leidimą Rusijai Ukrainos teritorijoje panaudoti šalies karius, nesiėmė“, - pabrėžė P. Porošenka.