„Aš dar kartą patvirtinau, kad Vengrijos vyriausybė pritaria Švedijos narystei NATO. Taip pat pabrėžiau, kad mes ir toliau raginsime Vengrijos nacionalinę asamblėją balsuoti už Švedijos priėmimą ir užbaigti ratifikavimą, kai pasitaikys pirmoji galimybė“, – parašė V. Orbanas socialiniame tinkle X.

Vengrija yra paskutinė šalis, neratifikavusi Švedijos narystės NATO. Turkijos parlamentas tai padarė antradienį, delsęs ilgiau nei metus.

Antradienį V. Orbanas išsiuntė laišką Švedijos ministrui pirmininkui Ulfui Kristerssonui ir pakvietė į Budapeštą jam „patogiu metu“ aptarti Švedijos siekį. Praėjusią savaitę Vengrija kritikavo Švediją, kad ji nesiėmė žingsnių dvišaliams santykiams stiprinti. Budapeštas ne kartą smerkė Stokholmą dėl „atvirai priešiško požiūrio“, kaltino Švedijos atstovus „nuolat kritikuojant Vengriją“ teisinės valstybės klausimais.

J. Stoltenbergas gyrė „gerą pokalbį“ su V. Orbanu. „Sveikinu aiškią ministro pirmininko ir jo vyriausybės paramą Švedijos narystei NATO. Laukiu ratifikavimo, kai tik parlamentas vėl susirinks“, – parašė jis socialiniame tinkle X. Vengrijos parlamentas turi susirinkti vasario viduryje.

Tikimasi, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas artimiausiomis dienomis pasirašys Švedijos ratifikavimo dokumentą ir Ankaros vaidmuo priimant Švediją į NATO bus baigtas.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, V. Orbanas ir R. T. Erdoganas ir toliau palaiko gerus santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Būgštaujama, kad Kremlius naudojasi abiem vadovais, kad suskaldytų Vakarus.

Švedija ir Suomija pateikė paraiškas dėl narystės NATO, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Suomija tapo 31-ąja NATO nare pernai balandį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)