Kalbėdamas tuo metu, kai Briuselyje vyko ES aukščiausiojo lygio susitikimas, V. Orbanas teigė nematantis priežasčių, kodėl Vengrija turėtų siųsti savo mokesčių mokėtojų pinigus Ukrainai remti, rašo „Reuters“.

Gruodį ES turi priimti sprendimą dėl 1,1 trln. eurų vertės 2021–2027 m. biudžeto peržiūros, kadangi dėl COVID pandemijos ir 2022 m. Rusijai įsiveržus į Ukrainą, patirta daug išlaidų.

Bloko vykdomoji valdžia pasiūlė ES valstybėms narėms į bendrą iždą įnešti daugiau lėšų – 50 mlrd. eurų paramai Ukrainai ir dar 15 mlrd. eurų – migracijai. Pagal kitą pasiūlymą Ukrainai būtų skirta 20 mlrd. eurų karinei pagalbai.

„Mūsų nuomone, šis pasiūlymas nebuvo tinkamai parengtas ir netinka būti rimtų derybų pagrindu, todėl atmetėme jį, – sakė V. Orbanas. – Buvo didelė kova, ypač Ukrainos klausimu.“

Pasak V. Orbano, didžiausia problema ta, kad Briuselio strategija siųsti pinigų ir karinės paramos Ukrainai ir taip jai padėti kovoti su Rusija žlugo.

„Dabar visi tai suvokia, tik niekas nedrįsta garsiai pasakyti, kad ši strategija žlugo. Akivaizdu, kad ji nebus veiksminga... kad ukrainiečiai fronte nelaimės“, – sakė jis ir pridūrė, jog reikalingas kitas planas ir jos sąmatos.

„Kai žinosime, kiek tai kainuos, galėsime tą naštą pasidalyti tarpusavyje“, – pabrėžė Vengrijos ministras pirmininkas.

V. Orbanas, pastaruosius 13 metų nuolat konfliktuojantis su Briuseliu dėl politikos, kuri, jį kritikuojančiųjų teigimu, sužlugdė demokratines vertybes Vengrijoje, teigė, kad per kitais metais vyksiančius Europos Parlamento rinkimus Briuselyje reikia pakeisti vadovybę.

Liuksemburgo premjeras: Orbano elgesys – vidurinis pirštas Ukrainos kariams

Liuksemburgo ministras pirmininkas Xavieras Bettelis griežtai sukritikavo Vengrijos vyriausybės vadovą V. Orbaną už jo ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

X. Bettelis savo nuomonę išsakė antradienį, atvykęs į ES lyderių susitikimą Briuselyje, praneša portalas „eurointegration“.

„Jo (V. Orbano) bendravimas su V. Putinui yra vidurinis pirštas visiems kariams, kurie kasdien žūsta Ukrainoje ir kenčia nuo Rusijos puolimo“, – sakė Liuksemburgo vyriausybės vadovas.

X. Bettelis pažymėjo, kad ES neturėtų tapti V. Orbano, finansiniais reikalavimais sąlygojančio paramą Ukrainai, įkaite.

„Orbanas sako: jei jums reikia pinigų Ukrainai, tai ir mums reikia pinigų mums. Šiomis aplinkybėmis neturėtume būti pono Orbano įkaitai. Esu įsitikinęs, kad turime rasti teigiamų sprendimų. Mes turime nepamiršti praeities, Orbanas – taip pat“, – sakė X. Bettelis.

Jis taip pat pakomentavo naujosios prorusiškos Slovakijos vyriausybės sprendimą nutraukti karinę paramą Ukrainai. Anot X. Bettelio, Liuksemburgas niekada neprisijungs prie Roberto Fico ir V. Orbano aljanso, stojančio prieš pagalbą Ukrainai ginklais.

„Mes vis dar manome, kad tarptautinis solidarumas yra svarbus. Ukraina kovoja už mūsų vertybes... Turime nepamiršti, kieno bus eilė, jei tik užmerksime akis“, – sakė jis.

Anksčiau V. Orbanas pareiškė, kad neketina atsiprašyti už susitikimą su V. Putinu ir netgi „didžiuojasi“ Vengrijos strategija, kuria „siekiama taikos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)