JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį susitiks su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu. Pastarasis pirmą kartą per šešerius metus atvyksta į JAV. Įtampa tarp JAV ir Kinijos nuolat didėja ir ne tik dėl Pekino pagalbos Maskvai kare su Ukraina. Kinijos ir JAV interesai jau ne vienerius metus susiduria ir Ramiojo vandenyno regione, kuri kiekviena bando didinti savo įtaką. Po praėjusį mėnesį įvykusio incidento, kai Kinijos laivai taranavo Filipinų katerius, Vašingtonas pareiškė ginsiąs Filipinus, jei Pekinas nuspręs imtis prieš šią šalį karinės agresijos. Delfi kalbinti politikos ir gynybos ekspertai patvirtina, kad situacija gali tapti pavojinga. 
J. Bidenas su Xi Jinpingu susitinka Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikime San Franciske. Tai bus proga dviem konkuruojančioms šalims pagerinti savo santykius. JAV lyderis dar prieš susitikimą teigė, kad būtina išvengti konfrontacijos.

„Mes nesiekiame atsiriboti nuo Kinijos. Stengiamės pakeisti santykius į geresnę pusę“, – pareiškė J. Bidenas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose prieš išvykdamas į San Franciską.

Paklaustas, ko tikisi pasiekti per susitikimą, jis atsakė norįs, kad „grįžtume prie normalaus bendravimo, kad galėtume pakelti telefono ragelį ir pasikalbėti vienas su kitu, jei ištiktų krizė, kad (...) mūsų kariškiai vis dar palaikytų tarpusavio ryšius“.

Brookingso instituto analitikė Patricia Kim įsitikinusi – jei nebus stabilizuoti Jungtinių Valstijų ir Kinijos santykiai, be geresnių komunikacijos kanalų, egzistuoja reali galimybė, kad abi pusės atsidurs konflikte.

Su tuo sutinka ir Delfi kalbintas karo ekspertas Egidijus Papečkys bei Vytauto Didžiojo universiteto politologas Šarūnas Liekis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)