Nigerio prezidentą Mohamedą Bazoumą prieš keturias dienas sulaikė kariuomenė, o naujuoju šalies vadovu pasiskelbė generolas Abdourahamane‘as Tchianis, Prezidento gvardijos vadas.

Prancūzija ir Europos Sąjunga sustabdė finansinę paramą ir bendradarbiavimą su Nigeriu po dar vieno pučo šiame neramiame Sahelio regione.

Nigerijos sostinėje Abudžoje rengiamo ECOWAS viršūnių susitikimo metu bus aptarta padėtis kaimyninėje valstybėje, kuriai gali būti įvestos sankcijos.

Tuo metu vienas karinės chuntos atstovų Amadou Abdramane‘as šeštadienio vakarą per televiziją pareiškė, kad Vakarų Afrikos valstybių vadovai susitikime ketina suplanuoti ir greitai įgyvendinti karinę intervenciją į Nigerį, o prie jos neva prisidės kitos Afrikos valstybės, kurios nėra ECOWAS narės, ir „tam tikros Vakarų šalys“.

Sekmadienį tūkstančiai chuntą palaikančių protestuotojų rinkosi prie Prancūzijos ambasados sostinėje Niamėjuje, o kai kurie bandė patekti į pastatą. Jie nuplėšė lentelę su užrašu „Prancūzijos ambasada Nigeryje“, o vietoje jos pakabino Rusijos ir Nigerio vėliavas. Kiti skandavo „tegyvuoja Rusija“, „tegyvuoja V. Putinas“ ir „šalin Prancūziją“.

ECOWAS gali pritaikyti Nigeriui sankcijas. Ši valstybė taip pat yra organizacijos narė.

Pernai Vakarų Afrikos valstybių lyderiai sutarė įkurti regionines saugumo pajėgas kovai prieš džihadistus ir karinius perversmus. Daugiau informacijos, kaip tokios pajėgos veiktų ir būtų finansuojamos, kol kas nežinoma, nes šalių gynybos ministrai tai turėtų aptarti vėliau šiais metais.

Nigerijos prezidentas ir ECOWAS pirmininkas Bola Tinubu penktadienį sakė, kad Vakarų Afrikos valstybės ir tarptautinė bendruomenė darys viską, kad apgintų demokratiją ir, kad demokratinis valdymas tvirtai įsigalėtų šiame regione.

Prieš sekmadienio ECOWAS susitikimą JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kalbėjosi su B. Tinubu ir išreiškė nuogąstavimą dėl padėties Nigeryje bei išsakė paramą Nigerijos prezidento pastangoms atstatyti konstitucinę santvarką kaimyninėje valstybėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją