Šis NATO ir Rusijos tarybos susitikimas buvo pirmasis nuo 2014 metais Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos, kai Aljansas protestuodamas nutraukė beveik visus ryšius su šia šalimi.

NATO spaudos tarnyba patvirtino, kad 28 Aljanso šalių ambasadoriai pradėjo susitikimą su Rusijos pareigūnais karinio bloko būstinėje Briuselyje.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad trečiadienio susitikimas buvo surengtas siekiant apsikeisti nuomonėmis dėl Ukrainos krizės ir kitų klausimų, bet taip pat tartis, kaip būtų galima pagerinti „su karine veikla susijusius rizikos mažinimo mechanizmus“.

„Mes nebijome dialogo“, – sakė J. Stoltenbergas, pridūręs, kad pareigūnai taip pat diskutuos apie potencialų glaudesnį karinį bendradarbiavimą ir karą Afganistane.

„Iš tikrųjų galvojame, kad dialogas tampa dar svarbesnis, kai laikai sunkūs, o įtampa – didelė“, – pridūrė jis.

J. Stoltenbergas nurodė surengsiantis spaudos konferenciją 10 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku.

Svarbus šio susitikimo klausimas bus anksčiau šį mėnesį įvykęs incidentas, kai Rusijos karo lėktuvai praskrido tik už kelių metrų nuo vieno JAV eskadrinio minininko Baltijos jūroje. Vašingtonas sakė, kad tie Rusijos lėktuvų veiksmai buvo „imituojama ataka“.

Dviem dienomis vėliau vienas JAV oro pajėgų lėktuvas buvo perimtas Rusijos naikintuvo, o J. Stoltenbergas apkaltino Rusijos kariškius „neprofesionaliu ir nesaugiu elgesiu“.

Rusijos atstovas šiose derybose Aleksandras Gruška sakė, kad per tarybos susitikimą pareikš protestą dėl NATO veiksmų arti Rusijos vakarinių sienų.

„Dabar stiprinami kariniai pajėgumai Baltijos regione, o tai, mūsų požiūriu, yra visiškai nepagrįsta, – A. Gruška sakė anksčiau šią savaitę. – NATO ir Rusijos santykių būklė – labai bloga.“

NATO ir Rusijos taryba buvo įkurta 2002 metais kaip forumas diskusijoms tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių. Vėliausias jos posėdis įvyko 2014 metų birželį, po tų metų kovą Kremliaus įvykdytos Krymo aneksijos, paskatinusios Vakarų šalis įšaldyti ryšius su Maskva.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)