„Kalinys X“, kurį žiniasklaida įvardijo kaip numanomą Australijos ir Izraelio pilietybę turintį „Mossad“ agentą Beną Zygierį, mirė 2010 metų gruodį, laikomas izoliuotas Ajalono kalėjime netoli Tel Avivo, o informaciją Izraelis uoliai stengėsi nuslėpti, kol ji buvo atskleista šią savaitę.

Kaip pranešama, B.Zygieris matomai ketino paviešinti apie operacijas, įvykdytas Izraelio užsienio žvalgybos agentūros „Mossad“, įskaitant apie neteisėtą jos agentų naudojimąsi Australijos pasais.

Australijos žurnalistas Trevoras Bormannas, pirmasis praskleidęs šios paslapties šydą antradienį, sakė, kad Izraelio žvalgybos tarnyboms buvo žinoma, kad ši istorija pasklis į viešumą dėl jos anonso, žaibiškai pasklidusio socialiniuose tinkluose, ir pranešimo spaudai, išsiuntinėto praeitą savaitę.

„Mano šaltiniai man sakė, kad „Mossad“ ir Izraelio vidaus saugumo tarnyba „Shin Bet“ paskelbė visuotinį aliarmą“, - žurnalistas nurodė nacionalinio transliuotojo „Australian Broadcasting Corp.“ (ABC), kuriame jis dirba, tinklalapyje.

„Jų šaltiniai jiems sakė, kad pagrindiniai Izraelio žiniasklaidos kanalai veikiausiai grieždami dantimis paklus teismo nurodymui nieko neviešinti ir kad pagrindinė užduotis cenzoriams bus „gesinti“ darbą tų tinklaraštininkų, kurie skelbtų nuorodas į mūsų straipsnį, - pridūrė T.Bormannas. - Viskas susiklostė kiek kitaip.“

Šiai istorijai pasklidus visame pasaulyje, Izraelis trečiadienį pripažino, jog 2010 metais dėl saugumo priežasčių įkalino vieną dvigubą pilietybę turintį vyrą, kuris vėliau esą nusižudė, tačiau neįvardijo to kalinio ir nepatvirtino pranešimų, kad jis dirbo „Mossad“.

Tačiau Izraelio įstatymų leidėjas Avigdoras Feldmanas, susitikęs su B.Zygieriu likus vos kelioms dienoms iki jo mirtie, patvirtino, kad su tuo incidentu veikiausiai susiję „Mossad“ agentai, taip pat teigė nepastebėjęs jokių požymių, kad kalinys būtų planavęs nusižudyti.

Kaip rašo dienraštis „Sydney Morning Herald“, Australijos žvalgybos pareigūnai mano, jog B.Zygieris prieš savo areštą galėjo būti nusiteikęs atskleisti Kanberai arba žiniasklaidai informacijos apie „Mossad“ operacijas, įskaitant Australijos pasų klastojimą.

B.Zygieris „galėjo ketinti perspėti, tačiau jam nebuvo suteikta ši galimybe“, sakė vienas Australijos saugumo pareigūnas, susipažinęs su šia byla.

Paprašytas pakomentuoti faktą, kad Izraelis naudojo Australijos pasus šnipinėjimo veiklai, Australijos užsienio reikalų departamentas sakė nieko negalėsiantis komentuoti iki pirmadienio.

Stephenas Smithas, kuris tuo metu buvo Australijos užsienio reikalų ministras, penktadienį taip pat atsisakė komentuoti, aiškindamas, kad "nesiūlo daryti išvadų dėl kurio nors iš šių klausimų", kol bus baigtas šiuo metu vykdomas tyrimas.

Dabartinis užsienio reikalų ministras Bobas Carras sakė, kad Kanbera apie B.Zygierio areštą pirmiausiai sužinojo „per žvalgybos kanalus“ 2010 metų vasario 24 dieną.

Savaite anksčiau Dubajaus policija viešai apkaltino „Mossad“ agentus sausį įvykdžius išpuolį prieš vieną aukštą palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kovotoją, nurodydama, kad ieško apie 12 asmenų, turinčių Vakarų šalių, tarp jų keturis Australijos, pasus.

Šis žingsnis išprovokavo diplomatinę krizę tarp Izraelio ir kelių Vakarų šalių vyriausybių, įskaitant Kanbbrą. Dėl jos buvo įšaldytas bendradarbiavimas žvalgybos srityje, todėl Australijoje B.Zygierio byla nebuvo tiriama iki jo mirties, rašo „Sydney Morning Herald“.

Tuojau po nužudymo Dubajuje paaiškėjo, kad Australijos užsienio žvalgybos agentūra domėjosi B.Zygieriu, įtardama, kad jis naudojosi savo pasu, šnipinėdamas Izraeliui, pridūrė dienraštis.

Buvęs Australijos slaptosios žvalgybos tarnybos pareigūnas Warrenas Reedas penktadienį sakė ABC, kad Izraeliui galbūt reikėjo įsitikinti, kad B.Zygieris turėjo informacijos, galinčios pakenkti žydų valstybei.

„Jeigu jis būtų atskleidęs tą informaciją kokiam nors žmogui, priklausančiam priešiškai žvalgybos tarnybai - priešiškai Izraeliui - jis galėjo pakenkti Izraelio nacionaliniam saugumui ne vien iš karto, bet ir tolesnius 10, 15, 20 metų“, - aiškino jis.