Koptų krikščionys Egipte sudaro 10 procentų iš 80 milijonų šalies gyventojų.

Popiežius Šenuda III ragino šalies valdžią aktyviau padėti koptų bendruomenei, kuri pastaraisiais metais patiria vis daugiau išpuolių. Jis vienai seniausių krikščionių bendruomenių pasaulyje vadovavo 4 dešimtmečius.

Šenudos III įpėdiniui teks nelengva užduotis nuraminti koptų bendruomenę, kai jiems oponuojanti islamistų Musulmonų brolija pirmą kartą istorijoje laimėjo beveik pusę mandatų į Egipto parlamentą.

Dešimtys tūkstančių egiptiečių gedi

Dešimtys tūkstančių Egipto koptų krikščionių Kaire pernakt gedėjo savo mirusio dvasinio lyderio, koptų krikščionių Bažnyčios vadovo popiežiaus Shenouda III.

Daugiau nei 100 tūkst. besimeldžiančių ir raudančių gedėtojų minia naktį praleido prie Šv. Morkaus katedros Egipto sostinėje, skelbia BBC.

Po naktinių budynių aukotos sekmadienio ryto mišios. Prieš jas mirusio popiežiaus kūnas buvo pasodintas į popiežiaus sostą. Jo kūnas apvilktas siuvinėtu apeiginiu apdaru, ant galvos uždėta auksinė popiežiaus mitra, o į rankas įdėta liturginė lazda, dekoruota auksu.

Egipto valdžia koptų krikščionims davė tris laisvas dienas pasiruošti dvasinio lyderio laidotuvėms.

Užuojautą jau pareiškė daug pasaulio lyderių, tarp jų ir Romos katalikų popiežius Benediktas XVI. JAV prezidentas Barackas Obama  apie popiežių  atsiliepė kaip apie "tolerancijos ir religinio dialogo gynėją".

Egipto karinė valdžia savo "Facebook" puslapyje išreiškė viltį, kad popiežiaus tikslas "išlaikyti vienybę Egipte ir jo visuomenėje" bus pasiektas.

Kaip pranešta, koptų popiežius mirė šeštadienį, sulaukęs 88 metų.

Didžiausios krikščionių mažumos Artimuosiuose Rytuose vadovas sirgo vėžiu.

Koptų krikščionys Egipte sudaro 10 procentų iš 80 milijonų šalies gyventojų.

Popiežius Shenouda III ragino šalies valdžią aktyviau padėti koptų bendruomenei, kuri pastaraisiais metais patiria vis daugiau išpuolių. Jis vienai seniausių krikščionių bendruomenių pasaulyje vadovavo 4 dešimtmečius.