Tačiau jis teigė negalįs atskleisti, kokios šalys tiekia ginklus Ukrainai. Ministras sakė dėl paramos susitaręs dvišaliuose pokalbiuose mėnesio pradžioje Velse vykusiame NATO viršūnių susitikime.

Pats Aljansas teigia netieksiantis „mirtinų ginklų“ Ukrainai, kuri nėra NATO narė. Tačiau NATO neatmeta, kad tai daro atskiros šalys narės.

Ukrainos gynybos ministras Valerijus Heletėjus
Jau mėnesio pradžioje vyriausybė Kijeve pareiškė susitarusi su NATO šalimis dėl ginklų tiekimo. Tačiau keturios iš penkių įvardytų valstybių, tarp jų - JAV, tai paneigė.

NATO pareigūnai sakė, kad Aljansas nesiųs „letalinės pagalbos“ blokui nepriklausančiai Ukrainai, tačiau jo valstybės narės tai daryti gali.

Anksčiau šį mėnesį aukštas ukrainiečių pareigūnas pranešė, kad Kijevas sutarė su keliomis JAV vadovaujamo Aljanso šalimis dėl aprūpinimo ginklais ir karinių patarėjų atsiuntimo.

Keturios iš penkių to pareigūno paminėtų šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, paneigė, kad toks susitarimas buvo pasiektas.

„Per derybas už uždarų durų, nedalyvaujant žiniasklaidai, mes pasiekėme susitarimą dėl... ginkluotės, kurios mums šiuo metu reikia“, - sakė V.Hetelėjus ir pridūrė, jog Ukrainai reikia ginklų, kurie „galėtų sustabdyti V.Putiną“.

„Neturiu teisės įvardyti jokios konkrečios šalies, su kuria pasiekėme tokį susitarimą. Tačiau faktas, kad tie ginklai jau pakeliui pas mus, yra absoliučiai teisingas, galiu tai pasakyti jums oficialiai“, - pabrėžė ministras.

V.Heletėjus taip pat sakė, kad Ukrainos teritorijoje šiuo metu yra apie pusketvirto tūkstančio rusų karių, o dar 25 tūkst. yra sutelkti Rusijos pusėje prie abiejų šalių sienos.

Maskva neigia Kijevo ir jį palaikančių Vakarų valstybių kaltinimus, kad ji pasiuntė karius ir tankus į Ukrainos rytus paremti separatistų konflikte su ukrainiečių vyriausybinėmis pajėgomis, kuris jau pareikalavo daugiau nei 3 tūkst. gyvybių.

Ukrainos rytuose nuo rugsėjo 5 dienos galioja paliaubos, dėl kurių sutarė Ukrainos, Rusijos, prorusiškų separatistų bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.

Paliaubų iš esmės laikomasi, nors toliau pasitaiko pavienių smurto proveržių, ypač tokiuose separatistų bastionuose kaip Doneckas.

Berlynas nieko nežino

Vokietijos vyriausybė nežino apie jokią šalį, kuri tiektų ginklus Ukrainos vyriausybei, pirmadienį sakė kanclerės Angelos Merkel atstovas, kai jo buvo paklausta apie ukrainiečių gynybos ministro pastabas, kad kai kurios NATO valstybės siunčia ginklus.

„Klausimas, ar tiekiami ginklai, turėtų būti užduodamas šalims, kurios, kaip manoma ar tariamai tą daro. Mes nesame viena iš tokių šalių ir aš tokio dalyko nežinau“, – sakė Steffenas Seibertas.

NATO šalys pradeda karines pratybas Ukrainoje

NATO šalys pirmadienį pradeda vienuolika dienų truksiančias karines pratybas Ukrainoje. Jos dalyvaus 1 300 karių iš 15 valstybių.

Dėl kruvino konflikto Rytų Ukrainoje Rusija šias pratybas vadina provokacija. 

Pratybos Javorove netoli Lvovo numatytos iki rugsėjo 26 dienos. Per jas, be kita ko, bus mokomasi sprogmenų neutralizavimo ir patruliavimo organizavimo.