Jiedu susitiko Vilniuje NATO viršūnių susitikimo išvakarėse R. T. Erdoganui pareiškus, kad Turkija nepritars Švedijos siekiui prisijungti prie Aljanso, jei nebus atgaivintos Turkijos derybos dėl narystės ES.

Ch. Michelis tviteryje parašė, kad buvo „geras susitikimas“, ir pridūrė, kad jiedu „išnagrinėjo ateities galimybes į pirmą planą grąžinti ES ir Turkijos bendradarbiavimą bei sustiprinti mūsų santykius“.

Turkija nuo 2005 m. yra oficiali kandidatė įstoti į Europos Sąjungą, tačiau derybos seniai įstrigusios be jokių gyvybės ženklų. NATO narė Turkija blokuoja Švedijos pastangas prisijungti prie karinio Aljanso, kaltindama Stokholmą teikiant prieglobstį kurdų aktyvistams, kuriuos Ankara laiko teroristais.

Pirmadienį, prieš antradienio NATO viršūnių susitikimą, R. T. Erdoganas netikėtai susiejo dvi diplomatines aklavietes, pareikalavęs, kad NATO sąjungininkės, kurios taip pat yra ES narės, avertų Turkijai kelią į ES.

„Pirmiausia atverkite kelią Turkijos narystei Europos Sąjungoje, o tada mes atversime jį Švedijai, kaip atvėrėme Suomijai“, – sakė jis prieš išskrisdamas į Lietuvą.

Vilniuje R. T. Erdoganas nutraukė derybas su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu bei Švedijos premjeru Ulfu Kristerssonu ir neplanuotai susitiko su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Ch. Micheliu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją